VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Надбягванията с бикове в Памплона 2012: 22-ма ранени и 42 убити бика


Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за забрана на надбягванията с бикове в Памплона, по време на които всяка година десетки хора получават сериозни наранявания, а броят на убитите по мъчителен начин животни е също внушителен. Според Габриел Паун, директор на кампаниите в ЧЕТИРИ ЛАПИ, надбягванията с бикове в Памплона представляват сериозна форма на жестокост спрямо животните и провеждането им в страни като Австрия, Германия или Швейцария би било наказуемо със затвор. „Този вид забавление няма нищо общо с културата и трябва да бъде прекратен,” подчертава Паун.

 

Надбягванията с бикове в разположения в северната част на Испания град Памплона се провеждат всяка година по време на фестивала Сан Фермин между 7-и и 14-и юли. Всяка сутрин в 8:00 шест възрастни и няколко по-млади бика се пускат по трасе от 825 метра до бикоборската арена за забавление на многобройната тълпа от хора, а хиляди търсачи на силни усещания от Испания и целия свят тичат заедно с животните по тесните улици на града. Според историци традицията започва в началото на ХІV в., когато при придвижване на добитъка към пазара, мъжете се опитвали да ускорят процеса като използвали различни подходи да подгонят животните. След няколко години това се превърнало в своеобразно състезание, при което младежите тичали пред биковете, а целта била да стигнат до оборите без да бъдат наранени.

 

В следобедните часове биковете, които сутринта са преминали през Памплона, участват в корида. Преди началото ѝ, те се омаломощават от пикадорите, които забиват копия в гърбовете им, бият ги с пръчки или с  електрошокови устройства. Изгубили много кръв и сили, биковете излизат на арената, където под аплодисментите на публиката матадорът бавно и мъчително ги убива. 

Всяка година в Испания по време на борбите с бикове се убиват около 13 000 животни, което носи на страната изключително лоша слава. Според социологически проучвания в испански онлайн медии обаче, близо 80% от испанците подкрепят забраната на този вид измъчване на животни. Бикоборството вече е забранено в две от автономните области на страната – Каталуня и Канарските острови.

 


печат