VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

В момента няма работещ механизъм, който да спре масовото изоставяне на домашни кучета


Половината от кучетата по улиците на София не са родени там, според наблюдения на ЧЕТИРИ ЛАПИ

София, 14.06.2012

Според специалистите на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ у нас все още няма работещ механизъм, който да спре масовото изоставяне на домашни кучета и това е в основата на проблема с бездомните животни. За периода от 2008 до 2011 г. няма нито един наказан собственик, който е изхвърлил домашния си любимец на улицата. Все още реално не работи и единната база данни, в която трябва да се вписват данните от микрочиповете на домашните кучета. По данни на ЧЕТИРИ ЛАПИ всяка година от улиците на столицата се изтеглят под една или друга форма над 4 000 бездомни кучета, но местата им веднага се заемат от поредните изоставени домашни любимци. В организацията постъпва и информация за организирано транспортиране на големи групи кучета от близки общини в София, като нерядко това се прави, за да се създаде впечатлението, че общината не може да се справи с проблема.

„За пореден път дебатът се измества към последиците от проблема, а не към причините,” твърди Явор В. Гечев от ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Докато не се спре постоянният приток на изоставени домашни кучета на улицата, проблемът няма да бъде решен, така, както не е бил решен в продължение на повече от 130 години. Нашите данни показват, че днес всяко второ бездомно куче в София не е родено на улицата, а някога е имало собственик, който в даден момент е решил да го изостави.”

От ЧЕТИРИ ЛАПИ припомнят, че още през първите месеци след освобождението на България проблемът с бездомните кучета е бил на дневен ред пред управниците на София. Тогава е решено да се премине към масовото им унищожение чрез изтравяне със стрихнин. До 2008 г., когато беше приет Законът за защита на животните, се следваше именно тази политика, без да има какъвто и да било видим резултат. По официални данни, в София за периода от 1999 до 2008 г. са били избити близо 100 000 бездомни кучета.   

„Дефиницията на Айнщан за лудостта е да повтаряш едни и същи действия и да очакваш различен резултат. Днес някои български политици се опитват да ни убедят, че трябва да правим именно това – да се върнем към методи, доказали своята неефективност и да очакваме като по чудо те да заработят,” обяснява Гечев. „Ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години. В противен случай и след 10 години ще водим дебат по кой път да тръгнем.”

Според ЧЕТИРИ ЛАПИ единствената причина за липсата на трайно намаляване на бездомните кучета в София и страната си остава заниженото прилагане на разпоредбите на сегашното българско законодателство, което дава много ясни насоки какви мерки трябва да бъдат взети, за да се реши проблемът.

.


печат