VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Изказването на главния прокурор срещу инкриминирането на насилието над животни е необмислено


08.03.2012, София

Изказването на главния прокурор Борис Велчев срещу инкриминирането на насилието над животни е нелепо, прибързано и доста необмислено, според българския офис на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ. В сряда по време на юридически форум Велчев се изказа в полза на декриминализацията на определени деяния, сред които и боевете с животни.

„Напълно разбираме чисто чиновническия стремеж на г-н Велчев да намали работата на прокуратурата, но нека това да не е за сметка на сигурността на гражданите,” коментира Явор Гечев от ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Вероятно прокуратурата и в други страни на ЕС е претоварена, но до миналата година само у нас насилието над животни не се считаше за престъпление.

Издевателствата над животни са част от общия проблем за насилието в обществото, тъй като е доказано, че те са само прелюдия към по-сериозни престъпления. На този фон изказването на главния прокурор е, меко казано, несериозно. Надяваме се то да не отразява общото отношение на прокуратурата като институция към този наболял проблем.”

В началото на 2011 г. след широки обществени дискусии и множество случаи на показно насилие над животни в цялата страна, парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които въведе наказание до 3 години за умъртвяване или осакатяване на животно и от 1 до 5 години за организиране на боеве с животни.

„Издевателствата над животни у нас са ежедневие и далеч не се ограничават само с банални и битови случаи, каквото впечатление създава главният прокурор,” продължава Явор Гечев. „Всеки ден получаваме сигнали за умъртвяване на животни чрез употреба на силно отровни вещества или огнестрелно оръжие, което е изключително опасно и за живота и здравето на хората. Въпреки че по данни на МВР до края на 2011 г. има образувани над 50 досъдебни производства в цялата страна, все още нямаме информация да има осъден.”

Организирането на боеве с животни, основно кучета, е сред сериозно разследваните престъпления в Западна Европа, тъй като то обединява в себе си не само най-крайните форми на целенасочено насилие над животни, но и други аспекти на организираната престъпност, като незаконен хазарт, разпространение на дрога и т.н. От ЧЕТИРИ ЛАПИ припомнят, че в началото на 2011 г. Нова Телевизия излъчи материал на разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева за организирането на боеве с кучета около София, в който беше документирано и участие на служител на МВР. За съжаление, въпреки десетките жалби до прокуратурата и въпреки заснетите с камера самопризнания на организатори и участници в боевете, до ден днешен няма осъдени, а досъдебното прозводство се прехвърля постоянно между Софийската окръжна прокуратура и районните прокуратури в Елин Пелин и Костинброд.


печат