VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Препаратът, с който бяха отровени жена и кучето ѝ, е забранен в ЕС

2013-03-29

Има нелегален внос на отровни вещества от съседни страни, алармират от ЧЕТИРИ ЛАПИ

Препаратът „Каунтър”, който най-вероятно е бил използван в примамката отровила жена и кучето й тази седмица в гр. Гоце Делчев, е забранен на цялата територия на ЕС от 2007 г., като крайният срок за изтегляне от пазара у нас е 2009 г. – определен със заповед № РД 09 – 97 от 06. 02. 2007 г. на тогавашния земеделски министър г-н Нихат Кабил. Препаратът е от групата на фосфоорганичните инсектициди и е силно отровен. Отравянето с „Каунтър” може да бъде фатално при поглъщане, вдишване и дори контакт с кожа и очи. До края на 2009 г. инсектицидът е бил разрешен за употреба само от или под контрола на агроном със специалност “растителна защита”.

 

„Кратко проучване в интернет показа, че препаратът е достъпен в съседна Гърция въпреки европейската забрана. У нас се внася нелегално в големи количества от производители на земеделска продукция,” обяснява д-р Марина Иванова от ЧЕТИРИ ЛАПИ. „За съжаление, този не е единственият препарат, който се внася криминално у нас. Имаме данни за нелегален внос на стрихнин от Румъния, както и на силно действащи отрови против гризачи от страните от бившия Съветски съюз.”

 

Според ЧЕТИРИ ЛАПИ отравянията на животни са придобили изключително масов характер през последните години. Жертви са не само бездомни животни, но също така диви животни и защитени видове. Проучванията сочат, че най-често се използват пестициди и препарати срещу гризачи. Засега все още няма задържани и осъдени за разпространение на отровни примамки, няма сериозни санкции и за нелегална търговия със забранени препарати.

 

„Вносът, търговията и употребата на забранени отровни препарати би трябвало да се третират като престъпление, независимо дали има пострадали или не. Цяло чудо е, че при тази масова употреба на силно действащи отрови, жертвите сред хората се броят на пръсти,” продължава д-р Иванова. „При умишлето тровене примамките се разхвърлят произволно около местата, обитавани от животните. Когато това е населено място, опасността храната да попадне в ръцете на възрастен или дете е огромна. Децата са изключително застрашени, тъй като при тях фаталната доза е много по-малка, отколкото при възрастните и дори вдишването или докосването на отровата може да доведе до необратимо увреждане на организма или дори до смърт.”

 

Според специалистите от ЧЕТИРИ ЛАПИ трябва да бъдат предприети спешни мерки за органичаването на употребата на отровни вещества, за да не се стигне до по-голяма трагедия от тази в Гоце Делчев. От организацията апелират за затягане на контрола върху разпространението на опасни пестициди и препарати срещу гризачи чрез въвеждане на регистрационен режим, при който всеки краен клиент да е задължен да предоставя на търговеца личните си данни. Сред останалите неотложни мерки са налагане на пълна забрана за продажбата на силно действащи отрови на открито и в неспециализирани магазини, включване на част от опасните препарати срещу гризачи в групата на забранените за употреба от хора без нужната квалификация и разработване на ясна процедура на разследване на случаите на отровителство – от приемането на сигнала до обезопасяването на средата след приключване на огледите.

 

Тъй като дългогодишното бездействие на голяма част от общините у нас по въпроса с безстопанствените кучета и котки и целенасоченото игнориране на разпоредбите на Закона за защита на животните стимулират увеличаването на животните по улиците, както и саморазправата с тях, би трябвало да има строги санкции за кметовете.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ напомнят, че насилието над животни е престъпление съгласно чл. 325Б от Наказателния кодекс и призовават гражданите да подават сигнали до полицията и съответната районна прокуратура при всеки случай на разхвърляне на отровни примамки. На сайта на организацията има и инструкции за подаване на жалби.


печат