VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Нова глава за условията за дивите животни в плен

2013-06-24

Конференция на експерти по дивите животни в плен призова за щателни действия

След двудневната конференция на тема защита на дивите животни в плен, експертите призоваха ЕС да наложи по-високи стандарти за тези животни, както и правилно прилагане законодателството и адекватно обучение.© Foto Hoeller

На 19 и 20 юни организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондация Born Free проведоха конференция на тема „Дивите животни в плен в ЕС – законодателство и неговото прилагане“ в представителството на провинция Долна Саксония към ЕС.

 

С подкрепата на Humane Society International, Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) и Европейската коалиция ENDCAP организаторите събраха повече от 100 делегата, представляващи европейските институции, страните-членки, индустрията за защита на животните, зоопаркове, учебни заведения и други заинтересовани групи. Целта на конференцията бе да сподели знания, обсъди проблеми, разгледа примери за добра практика и открие изпълними решения както на европейско, така и на международно ниво, така че да подобри условията на живот за дивите животни в плен.

 

Делегатите се съгласиха, че стотици хиляди диви животни все още биват отглеждани в лоши или ужасни условия, които не покриват и основните им нужди. Именно това предизвика тревогата на хиляди граждани, които изразиха писмено своите притеснения от ниските стандарти, на които стават свидетели. За съжаление до момента реакцията на властите е непоследователна, нередовна или, в някои случаи, изобщо липсва.

 

Делегатите признаха, че съгласуването на минималните стандарти за хуманно отношение - подход, който е бил приложен за селскостопански животни, е необходимо и за отглежданите в плен диви животни. "Тази конференция постави основите на едно общо европейско разбиране за отношението между хората и животните", коментира Марлене Вартенберг, директор на офиса за европейска политика на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Брюксел. "Общото разбиране за хуманното отношение към животните в Европа, съгласно Договора от Лисабон и член 13, признава животните като усещащи същества. Категоричната забрана за диви животни в цирковете съвпада с това разбиране. "

 

Европейската комисия призна този важен статус чрез въвеждане и издаване на стратегията на ЕС за защита и хуманно отношение към животните за периода 2012-2015 г., като за първи включи разпоредбите за хуманно отношение и защита на дивите животни в плен.

 

Въпреки че отговорността за регулиране законите за защита на животните пада върху всяка отделна държава-членка, разследвания като тези, проведени от фондация Born Freе, разкриват, че компетентните органи не разполагат нито с достатъчно средства, нито със специфичните знания и опит, необходими за постигането на промените, предвидени от ЕС за зоопарковете. Тези пропуски трябва да бъдат запълнени чрез обучения, насоки, установяване на стандарти и ефективно прилагане на законодателството.

 

Конференцията посочи мерките, нужни на ЕС, за да тръгне в правилната посока. В резултат от дискусиите, които се проведоха, делегатите се съгласиха, че е необходима нова обща стратегия и многосекторни, многостранни усилия, за да се подобри благосъстоянието на дивите животни в плен в Европа.

 

"Забравените от Европа животни - онези милиони диви животни, които тънат в зоологически градини, циркове, спасителни центрове и убежища, както и онези, които се отглеждат като "екзотични "домашни любимци ", вече не са забравени. От сега нататък мощната комбинация от представители на държавите-членки на ЕС, политици, парламентаристи, специалисти по дивите животни, ветеринарни лекари и защитници на животните ще поведе концентрирани усилия за осигуряване на ефективни и практически мерки, които ще сложат край на страданията. Приканвам всеки, който е загрижен за положението на дивите животни в плен, да се присъедини към нас ", каза Уил Травърс, главен изпълнителен директор на фондация Born Free.


печат