VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Еврокомисарят Борг: Всички членове на Международното бюро по епизоотии трябва да спазват насоките за контрол популацията на бездомни кучета

2013-09-19

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава Румъния да поеме пълна отговорност, вместо да приема закони за убиване

© VIER PFOTEN | Ruxandra Stoica

Вчера в Европейския парламент в Брюксел, в общ дебат с „Интергрупата по хуманно отношение и опазване на животните” на тема Защита на животните, еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг заяви, че Еврокомисията няма законовите правомощия да се меси във въпроса с бездомните кучета в Румъния. Той обаче напомни, че Еврокомисията може и ще призове страната-членка да спазва съответните международни споразумения, включително насоките на МБЕ в Здравния кодекс за сухоземните животни, където евтаназията (в смисъла на умъртвяване на здрави кучета) е описана като метод, който се използва само когато всички други методи не покажат ефект.

 

„ЧЕТИРИ ЛАПИ приветства желанието на Еврокомисията да използва политическата си роля на Пазител на договорите”, заяви Марлене Вартенберг, директор на офиса по европейска политика на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Това ще окаже сериозно политическо влияние върху Румъния - като член на МБЕ страната се е съгласила на насоките на Кодекса, описващи йерархията на методите при контрола популациите на бездомни кучета. „Румъния трябва да се постарае много повече, за да открие устойчиво решение”, коментира Габриел Паун, Ръководител Кампании към ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Да се приеме закон за убиване е в противоречие с международното споразумение. Методите, изпробвани досега, са крайно недостатъчни, некоординирани и следователно без ефект. Време е да приемем фактите. Властите трябва да започнат национално координирана, дългосрочна кампания, включваща кастрация, чипиране и регистрация, както и прилагане на програми за осиновяване.

 

На 17 септември ЧЕТИРИ ЛАПИ се обърна към Конституционния съд чрез румънския омбудсман, за да спре масовото убиване на бездомни кучета, преди президентът да подпише закона. В допълнение 30 члена на румънския сенат обжалиха закона, който трябва да бъде обсъден от Конституционния съд на 25 септември. Дотогава законът не е валиден.


печат