VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Няма феърплей: Лов в Румъния се превръща в грозна традиция

2014-01-13

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава „бляскавата” ловна дружина да замени пушките с тенис ракети

Бляскава хайка, организирана от бившата тенис звезда и бизнес магнат Йон Тириак постепенно се превръща в традиция. От 2005 г. насам Тириак бележи началото на годината, като кани свои изтъкнати бизнес партньори и приятели на варварски лов в Бълч, северозападна Румъния. През миналия уикенд в събитието участваха гости като бившия управител на „Magna” Зигфрид Волф и производителят на натурални сокове Франц Раух.© FOUR PAWS

Списъкът с гостите и точната дата са пазени в тайна – събитието среща опозиция и в Румъния. През 2013 г. бяха убити около 270 диви прасета, много от които млади. Ръководителят на кампанията Габриел Паун коментира безсмислената кървава баня: „В тези хайки малко от изстрелите са точно в целта. Животното често е прострелвано три-четири пъти, преди да бъде повалено. Често лежи в агония дълго време, преди да бъде намерено или да умре от раните си.”

 

Тази година, както и предходни години, активисти от международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ бяха на място, за да протестират мирно срещу бруталното мероприятие. Под мотото „Спрете да убивате, играйте тенис!” активистите направиха точно това – играха тенис – пред портите на ловната зона. Дивите прасета – активисти, облечени с костюми – също изказаха мнение с големи банери, обявяващи, че ловът е отменен.

 

„За съжаление това събитие привлича много медийно внимание. Не знаем какво се опитва да постигне Тириак, но посланието, което обществото получава, е че влиятелни управители и политици обичат насилието и убиването! Чрез своя протест ние призоваваме Тириак и ловната му дружинка да провеждат бизнес срещите си по етичен начин без насилие”, довършва Паун. Организацията за защита на животните настоява румънското министерство на околната среда и горите да забрани лова в резервати.

 

Към днешна дата 2,000 диви прасета биват убивани в подобни ловни хайки. Сред гостите има международно известни имена като Волфганг Порше, Клаус Манголд (бивш член на борда на Даймлер Крайслер) и Волфганг Бернхард (Фолксваген).


печат