VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Стартира Зоополиция в България

2015-07-08

България предприе първите стъпки към създаването на зоополиция. Със заповед на министъра на вътрешните работи, всеки регионален отдел на полицията ще назначи двама полици, които ще се специализират в разследването на престъпления свързани с животните. Това съобщи миналия четвъртък на пресконференция в българския парламент г-н  Емил Радев, член на Европейския парламент и Интергрупата за защита на животните към ЕП. Допълнително споразумение между Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието и храните ще бъде подписано във връзка с работата на зоополицаите, тъй като Законът за защита на животните е под юрисдикцията на земеделското министерство.  


Г-н Радев е уверен, че специализираните звена ще допринесат за ускоряването на процеса на разследване на престъпления срещу животните. До този момент, според официални данни, по-малко от 20%  от всички регистрирани престъпления срещу животни от 2011 година насам са били разрешени. Зоополицаите ще преминат обучения, организирани съвместно с организации за защита на животните. 


ЧЕТИРИ ЛАПИ, които от години насам провеждат активно кампании за създаването на специализирано звено за разследване на престъпления свързани с животните , приветстват стартирането на зоополиция в България. Според Явор Гечев, ръководител в отдел „Комуникации“ в ЧЕТИРИ ЛАПИ, България, създаването на зоополиция е важно не само за защитата на животните, но също така и за развитието на гражданско общество в страната ни, тъй като съществува тясна връзка между проявата на жестокост към животните и престъпленията срещу хората. Организацията е готова да окаже съдействие на българските власти с обучението на новото звено чрез организиране на семинари с гости от страните, където вече съществуват подобни звена, като Холандия. 


Българският закон за защита на животните се счита за един от най-прогресивните в Европейския съюз. Законът за защита на животните, който влезе в сила през 2008 година, забранява използването на диви бозайници в цирковете, частното отглеждане на големи котки и примати, както и масовото избиване на бездомни животни като метод за контрол на популацията им. Освен това, през 2011 година българският парламент прие промени в Наказателния кодекс, които криминализират крайните форми на жестокост към животните и организирането на боеве с животни. 


печат