VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Нов обитател в Парка за танцуващи мечки пристигна от Албания

2017-05-04

© FOUR PAWS

Нов обитател на Парка за танцуващи мечки край Белица пристигна рано тази сутрин от Албания. Мечето Рику беше спасено от ЧЕТИРИ ЛАПИ през ноември от селски двор в планинската област Скрапар в южната част на Албания, но едва сега стана възможно преместването му в България заради трудностите при оформяне на документите за международен транспорт. Докато бъдат издадени всички разрешителни, Рику беше временно настанен в зоопарка в Тирана, където вчера сутринта екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ го упои и натовари в специализираната си линейка за транспорт на диви животни.

 

След близо 24-часова одисея по пътищата на 4 балкански страни – Албания, Македония, Гърция и България, Рику пристигна в парка край Белица рано тази сутрин. Пътуването беше затруднено както от специфичните условия за преминаване на граничните пунктове между различните страни, така и поради сложната политическа ситуация в Македония и невъзможността за преминаване през Косово. След пристигането си в Парка за танцуващи мечки, Рику беше настанен в самостоятелно карантинно отделение, където ще прекара десетина дни за да се адаптира към новата среда, преди да бъде пуснат на свобода в някое от откритите заграждения.

 

Двугодишният Рику е бил отгледан от бебе в частен двор, след като майка му по всяка вероятност е била отстреляна от бракониери. Първоначалната идея на собственика на малкото мече била да го продаде като танцуваща мечка за забавление на туристите в морските курорти на Албания. През 2015 г. правителството въвежда забрана за притежаването на кафяви мечки от частни лица и в партньорство с ЧЕТИРИ ЛАПИ и други неправителствени организации от Западна Европа започва усилия за спасяване на онези животни, които са отглеждани при неподходящи условия. Преди да бъде предаде Рику на ЧЕТИРИ ЛАПИ, собственикът му е опитвал няколко пъти да се отърве от него и да го пусне в дивата природа, но мечето винаги се е връщало обратно в търсене на храна.

 

В най-близко бъдеще ЧЕТИРИ ЛАПИ предвижда да приюти от Албания още една мецана – Йета, която е и последната използвана като танцуваща мечка в страната. В края на миналата година тя, както и Рику, беше конфискувана и настанена временно в зоопарка в Тирана. С преместването на Йета ЧЕТИРИ ЛАПИ ще сложи официално края на явлението „танцуваща мечка“ на Балканите, след като между 2000 и 2007 г. в парка край Белица бяха приютени всички български танцуващи мечки, а през 2009 г. – последните от Сърбия. С пристигането на Рику общият брой на обитателите в убежището за мечки стана 26.


2017_05_04_new_bear_in_belitsa_01.JPG 2017_05_04_new_bear_in_belitsa_02.JPG 2017_05_04_new_bear_in_belitsa_03.JPG 2017_05_04_new_bear_in_belitsa_04.JPG 2017_05_04_new_bear_in_belitsa_06.JPG 2017_05_04_new_bear_in_belitsa_07.JPG 2017_05_04_new_bear_in_belitsa_08.JPG
печат