VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Убежище за мечки Прищина


Дълги години наред в Косово няма закон срещу отглеждането на кафяви мечки. Всички мечки, отглеждани от частни собственици, живеят в тесни клетки към ресторанти и се използват за привличане на посетители. ЧЕТИРИ ЛАПИ вече призова правителството да сложи край на този тормоз, започнал преди 10 години.


Забраната за частно отглеждане на мечки в Косово

През ноември 2010 г., когато влезе в сила забраната за частно отглеждане на мечки, ние реагирахме незабавно, като предложихме на правителството своята подкрепа в намирането на подходящ за тези „атракционни мечки” дом. Според проучването, проведено от нашите експерти, към онзи момент в Косово има 15 кафяви мечки, живеещи в неподходящи условия. За щастие, преговорите ни доведоха до бързи резултати – беше подписан договор, който упълномощява ЧЕТИРИ ЛАПИ като единствената организация, която ще се грижи за кафявите мечки в Косово. В последствие столицата, Прищина, ни отпусна 16 хектара горски площи за безвъзмездно ползване.

 

Събрали сме богат опит и знания от другите си проекти с мечки в Германия, Австрия и България, които приложихме в новото убежище за мечки в Прищина.

 

Изграждането на къща за мечки с открита зона е в ход и е почти завършено. През идните месеци тя ще бъде присъединена към друго голямо заграждение с водни басейни и бърлоги за зимен сън за мечките. Освен това планираме да изградим международен център за защита на животните и природата.Спасяването на Касандра

Въпреки че строителните дейности продължават, не можехме повече да отлагаме спасяването на измъчената мечка Касандра. Тя живееше в тясна клетка на планински път. Собственикът й я пренебрегваше и рядко я хранеше. Твърдо решени да помогнат, нашите експерти я освободиха от малкия й затвор от 6 кв. м. и я преместиха в завършеното закрито заграждение в убежището за мечки ПРИЩИНА. Спасяването на мечката бе проведено от министерството на околната среда и местната полиция, и беше подкрепено от взвод на международния военен контингент на НАТО в Косово (КФОР).

 

Няколко дни след преместването си Касандра вече се възстановява. В Косово зимата е дълга, затова тя се оттегли в своето легло от слама, където си навакса малко от зимния сън. През лятото ще може да се наслади на свободата си, когато новата открита зона за мечките бъде изградена.

 

Касандра беше спасена, но има още поне 14 мечки, които се нуждаят от помощта ни. Щом убежището за мечки ПРИЩИНА бъде завършено, тези мечки също ще могат да започнат нов живот.© FOUR PAWS | Mihai Vasile

печат