VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Мечетата-сираци Ема, Оска и Рон са отново в Убежището за мечки в Прищина

2015-01-13
Трите мечета се чувстват много добре в големите си заграждения в Убежището за мечки в Прищина.
© FOUR PAWS International

През последните два месеца мечетата-сираци Ема, Рон и Оска живяха и натрупаха нов опит в големите заградени площи (1.2 хектара) в Националния парк „Шари” в югозападно Косово. Наложи се да вземем тежкото решение да прекратим подготовката им за живот в дивата природа преждевременно и да преместим младите мечета обратно в Убежището за мечки в Прищина. Причината за това решение е, че не изпитват страх от хората. Въпреки усилията на двамата специалисти в Националния парк да поддържат контакта с мечетата с хора до минимум и да не се допускат посетители, се появиха неочаквани инциденти поради некомпетентното управление на Националния парк: легуване на палатки, ралита и нелегално сечене на дърва. Тези инциденти накараха мечетата да привикнат с близостта до хората. Затова се страхуваме, че ако пуснем Ема, Рон и Оска в дивата природа след 1.5 – 2 години, какъвто беше първоначалният план, те незабавно ще потърсят близост с хора и селища и ще се превърнат в лесна плячка за бракониерите.


Ема, Оска и Рон се наслаждават на игри в снега.
© FOUR PAWS International

Трите мечета ще живеят в Убежището за мечки в Прищина

Това решение вече беше обсъдено с Министерството по околните среди в Косово и беше посочено още един път, че Република Косово не е подходящо място за приобщаване на животни към дивата природа, заради гъстотата на населените места и ниския брой на резервати. Експертите от ЧЕТИРИ ЛАПИ положиха огромни усилия да приобщят Ема, Рон и Оска към живот на свобода. Един от начините това да бъде постигнато беше в Националния парк „Шари” – за съжаление, без успех. От тук нататък трите мечета ще живеят заедно в голямо заграждение в Убежището за мечки в Прищина.


Мечета-сираци в Косово

Понастоящем работим съвместно с Министерството по околните среди в Косово за развитието на стратегия, която да работи в полза на мечетата-сираци. Допускаме варианта, че мечета-сираци ще продължават да се появяват в Косово и през идните години.


печат