VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Извънредна спасителна акция на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Косово

2013-06-01

Организацията за защита на животните спасява последните 8 атракционни мечки в рамките на 24 часа

Днес в Косово спасителният екип на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси последните атракционни мечки и ги транспортира в новото убежище в Прищина. Екипът получи подкрепа от страна на Министерството на околната среда, КФОР и местната полиция.© © VIER PFOTEN | Mihai Vasile

В новото убежище с площ от 15 хектара, което ЧЕТИРИ ЛАПИ строи в момента, всичките 15 мечки, страдащи в условия на плен, щяха да получат красив, съобразен с вида им дом в огромни просторни заграждения, наподобяващи естествената им среда. Пет от петнайсетте мечки вече бяха настанени там.

 

За съжаление, драматичен обрат принуди организацията да действа изключително бързо. На 22 май Министерството на околната среда, заедно с екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, иззе две мечки от малък зоопарк в Призрен и ги транспортира в убежището в Прищина. Докато това се случваше, двата атракционни мечока Рамбо и Лута, които живееха в тясна клетка до супермаркет в Митровица, са били убити от безскрупулни търговци на животни. Собственикът им ги е продал седмица по-рано за 500 евро.

 

„Смятаме, че собственикът на Рамбо и Лута ги е продал на търговците, защото е знаел, че ще ги конфискуваме“, заяви Хели Дунглер, основател и президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Това ужасяващо деяние ни принуди да действаме светкавично, тъй като се бояхме за живота на останалите 8 мечки. Въпреки че изграждането на новото убежище не е приключило, ние поехме грижите за всички 8 мечки.“© © VIER PFOTEN | Mihai Vasile

Вчера спасителният екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Министерството на околната среда иззеха два млади мечока, Аруша и Балуша, от тъмна бетонена клетка пред хотел-ресторант „Гръка“ край Пея в западно Косово. По-малкият мечок, Балуша, е в изключително лошо състояние. Изгубил е едното си око при бой с друга мечка, а с другото е почти сляп. По-късно екипът спаси и 15-месечна женска мечка, твърде дребна за възрастта си, която живееше в тясна барака до ресторант „Аника“ в Пея. Ветеринарните лекари трябваше да я включат на системи, преди да се отправят на едночасов път с мобилната клиника до убежището.

 

Тази сутрин екипът освободи и пет безименни мечки от ресторант „Те Арю“ в Прищина.

 

„Щастливи сме, че спасихме тези осем мечки от съдбата на Рамбо и Лута“, коментира Хели Дунглер. „Сега вече могат да водят живота, който заслужават. Спасяването на 8 мечки в рамките на 24 часа е огромно логистично предизвикателство. Екипът ни свърши отлична работа през последните няколко дни. Най-вече искам да благодаря на косовските власти – получихме максимална подкрепа от тях“.

 

И тринайсетте атракционни мечки са добре и към момента са настанени в зони за адаптиране с площ от по няколкостотин квадратни метра. Строежът на големите открити заграждения ще започне скоро, така че тринайсетте мечки да могат да бъдат преместени в по-широки, пригодени за вида им зони от по няколко хектара през месец октомври.


печат