VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Три мечета иззети в Косово

2014-03-20

ЧЕТИРИ ЛАПИ поема грижите за незаконно отглеждани мечета

Отскоро международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ се грижи за три малки мечета от Пея, Косово. Първо беше намерено малко женско мече на едва шест седмици. То било купено още на три седмици от семейство, което го отглеждало незаконно в апартамента си. Местната полиция научила за случая, когато семейството публикувало информация във Фейсбук как купило и гледало мечето. Миналата сряда полицията и служители на министерството на околната среда конфискуваха малката. Това беше само началото. Вчера още две мечета бяха открити в същия район, на същата възраст като женското, което вероятно означава, че са от една майка. Планираният ветеринарен преглед ще установи дали това е така. Трите животни, които кръстихме Ема, Оска и Рон, бяха настанени в убежището за мечки на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Прищина, където екип от гледачи се грижи за тях.© FOUR PAWS

„Министерството на околната среда и полицията действаха точно както трябва, като конфискуваха мечетата и ни информираха”, обяснява експертът към ЧЕТИРИ ЛАПИ Карстен Хертвиг. „Призоваваме търговците на животни, които са продали Ема, да бъдат намерени и подведени под отговорност. Трябва да бъдат предприети мерки и срещу семейството, което е купило и гледало мечето незаконно”.

 

През есента на 2010 г. отглеждането на кафяви мечки от частни лица беше забранено в Косово. През 2013 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ изгради убежището в Прищина за 15 незаконно отглеждани „атракционни” мечки от Косово. С помощта на министерството на околната среда, полицията и KFOR, организацията успя да спаси 13 мечки и да ги настани в убежището. Две, за жалост, бяха убити от собственика си точно преди планираното им спасяване.

 

Карстен Хертвиг е шокиран от поредния случай с незаконно отглеждане на мечки. Мечетата са малки и са били откъснати от майка си твърде рано, така че медицинското им състояние е много сериозно. В дивата природа мечето прекарва поне две години с майка си. „Мечетата получиха малко котешко мляко и мед”, продължава Хертвиг. „но изглеждат напрегнати, изплашени и много слаби – Ема тежи по-малко от три килограма. Надяваме се, че сме ги спасили навреме и че с грижите на нашите експерти малките ще оцелеят”.


печат