VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Косово: официално откриване на убежището за мечки на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Прищина

2014-09-30

Тази седмица, в присъствието на местни жители и чуждестранни поддръжници, Убежището за мечки в Прищина официално отвори врати. През пролетта на 2013 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ приюти 13 отглеждани в ресторанти мечки в убежището, където мечките имат възможността да преоткрият живота на свобода в своята естествена среда. Двете мечки Еро и Мира бяха първите настанени в новия си дом в Убежището за мечки в Прищина.


Двете мечки Еро и Мира се наслаждават на новия си дом в Убежището за мечки в Прищина.
© FOUR PAWS | Hazir Reka

Забрана на частното отглеждане на мечки

Местната власт в столицата на Косово осигури земята, върху която да бъде построено убежището, като по този начин направи възможно прилагането на забраната за отглеждане на мечки от частни лица, която е в сила от 2010 г. и която предполага тяхната конфискация и настаняване в спасителни центрове. Косово ще продължат да подкрепят ЧЕТИРИ ЛАПИ като през 2015 г. ще финансират разширяването на пътя до убежището.


Новото заграждение е с площ от 10 декара.
© FOUR PAWS | Hazir Reka

Касандра беше първата спасена мечка

Австрийският посланик в Косово д-р Йохан Бригер и неговата съпруга също изиграха ключова роля при създаването на парка. Те са отдадени на защитата на животните и се запознават с тежката съдба на ресторантските мечки в Косово след като получават сигнал от военни от КФОР за отглеждана в тясна клетка мечка недалеч от Прищина. Собственикът й затворил ресторанта и просто оставил мечката да умре в клетката си. През март 2013 г. Касандра стана първата ресторантска мечка, спасена от ЧЕТИРИ ЛАПИ в Косово.


Информационен център в Убежището за мечки в Прищина

За в бъдеще Убежището за мечки в Прищина на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще бъде по-атрактивно за посетителите. Хелмут Дунглер, основател и президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ казва: "Следващата фаза е построяването на информационен център, в който посетителите на обекта да могат да научат повече за живота на мечките и за това как хората и животните биха могли да съжителстват в мир и разбирателство."


печат