VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Парк за танцуващи мечки


Днес Паркът за танцуващи мечки край Белица е един проект, бележещ траен и продължителен успех. Повече от 20 бивши танцуващи мечки живеят на площ от 120 000 кв.м., в естествени условия, които им помагат да се научат постепенно да водят нормален живот. Паркът е разделен на седем сектора, които позволяват на специалистите от ЧЕТИРИ ЛАПИ да отделят мечките в приятелски групи и по този начин да предотвратят евентуални спречквания за територия, като същевременно се стимулира индивидуалното им възстановяване. Почти всички животни в парка спят зимен сън – нещо, което не са можели да правят, докато са водели живот на танцуващи мечки. Това е един изключително добър знак за техния прогрес.


Край на мъченията за танцуващите мечки!

Нашата цел е да осигурим идеалните условия на живот за мечките и среда, възможно най-близка до естествената им
© FOUR PAWS

Традицията на мечкадарството е остатък от Средновековието. Още от малки танцуващите мечки се приучават да „танцуват” върху горещи метални плочи. Мечетата са отделяни от майките си прекалено рано и обезобразявани без упойка, като през носовете им (най-чувствителната част от техните тела) се прокарват халки. Храната им се състои от боклуци и захар. Мечките не могат да чуват добре, камо ли да имат музикални преживявания. Те танцуват само заради ужаса, породен от техни минали преживявания в процеса на „обучение”.


История на Парк за танцуващи мечки – Белица

В края на 90-те години на миналия век туристи забелязват съществуването на танцуващи мечки по черноморските курорти и в големите български градове, което ги кара да се свържат с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Малък екип на международната организация за защита на животните е изпратен на проучване, резултатите от което очертават една мрачна картина – над 20 мечки са използвани като туристическа атракция. Законовата рамка по това време не оставя много възможности за намеса, а ромските семейства, занимаващи се с този бизнес, изглеждат решени да продължат традицията си.

 

Последвалите усилия обаче дават резултат и отварят възможността да бъдат взети мерки срещу ужасната практика на мечкадарството. И когато става ясно, че трайното решение на проблема трябва да бъде намерено на българска земя, за мечките е открито подходящо убежище край гр. Белица. Районът е голям, планински и предлага усамотение. Тъй като изграждането и поддръжката на убежище, отговарящо на най-високите международни стандарти, е скъпо, ЧЕТИРИ ЛАПИ се нуждае от стабилен, дългосрочен сътрудник. Фондация „Бриджит Бардо” се съгласява да съфинансира проекта и от този момент нататък винаги е партньор, на когото може да се разчита.

На мястото първо са изградени 3 сектора с площ от 11 000 кв. м., както и информационен център, служещ и като обслужваща сграда. Междувременно проведените разговори със семействата, отглеждащи мечките, дават като резултат възможности за преместване, които изглеждат подходящи за всички страни. През 2000 г. са спасени първите три мечки: Калина, Мариана и Стефан. Скоро те са последвани и от други свои събратя. Става ясно, че първоначалната площ на парка трябва бързо да се разшири и през 2004 г. към убежището са добавени още 110 декара, както и голям информационен център с медицинска зала.

 

Това, което през 2000 г. изглежда като далечна цел, е постигнато през 2007 г., когато последните три танцуващи мечки в България – Мима, Светла и Мишо, са приютени в Парка за танцуващи мечки. След  две години в убежището са спасени и последните три танцуващи мечки от Сърбия. От началото на проекта до днес е постигнат невероятен успех – сега в България притежаването на танцуваща мечка е незаконно; Паркът за танцуващи мечки надхвърля десетократно първоначалния си размер и дава подслон на всички живи бивши танцуващи мечки в нашата страна, както и на две сръбски. Отдаденият и обучен персонал, както и изграденият най-съвременен медицински център, са превърнали убежището на ЧЕТИРИ ЛАПИ в пример за тържество на хуманното отношение към животните.


Концепцията

Завръщането на мечките към естествените им инстинкти и поведение се стимулира във всяко едно отношение. Така например, процедурата по хранене наподобява тази от ежедневието на животните в природата: професионално обученият екип от гледачи разхвърля храната навсякъде из секторите, така че мечките да трябва да отделят известно време, за да я намерят.

 

Почти всички танцуващи мечки, спасени от ЧЕТИРИ ЛАПИ, вече спят зимен сън: много от тях си копаят сами и бърлогите. Това е едно голямо постижение по отношение на възстановяването на тези изстрадали животни.

 

Една от главните политики на убежището е: без размножаване. Обратното би означавало поемането на неоправдан риск спрямо мечките, които често са твърде стари и с разклатено здраве, за да могат да раждат без усложнения. Нещо повече – малките, родени в плен, биха били обречени да прекарат целия си живот по този начин, тъй като никога не биха се научили да живеят самостоятелно сред дивата природа. Едно убежище не е зоологическа градина.


Новият дом на мечките

Паркът за танцуващи мечки предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове, за да могат да скитат на воля и да се усамотяват; поляни и специално проектирани слънчеви места за почивка; езерца за плуване и изкуствени бърлоги за онези животни, които не успяват да си изкопаят свои собствени. В момента паркът се простира на площ от 120 000 кв. м.; дължината на външната ограда е 3 326 м. и тя е свързана чрез 1 150 стълба.  Обслужващата инфраструктура е с дължина 5 115 м. Има два информационни центъра – един в първоначалната част и един в разширението. Изграденият медицински център позволява да бъдат извършвани дори най-сложните ветеринарни процедури. Безопасността както на посетителите, така и на мечките е гарантирана от електропастир с дължина 26 608 м.; 105 лампи осветяват парка през нощта. Съоръжението има 16 сервизни врати и 12 портала, които осигуряват достъп до вътрешното му пространство. Всеки сектор има свое собствено езерце; построени са 12 изкуствени бърлоги, като три от тях могат да бъдат достигнати директно от медицинския център. Вторият информационен център може да бъде използван за лекции и дискусии, като мястото предлага на посетителите безплатна безжична връзка с интернет.


Работно време:

април – юни:

12:00 – 18:00 ч.

юли – август:

10:00 – 12:00 ч.

13:00 - 18:00 

септември – ноември

12:00 – 18:00 ч.

Обиколки с  екскурзовод на всеки половин час.

 

Парк за танцуващи мечки – Белица

Местност „Андрианов чарк”, гр. Белица

област Благоевград, България

 

Тел.: +359 887 866 189

Факс: +359 2 952 11 98

Имейл: office@vier-pfoten.bg

Април – Юни – 12:00 – 18:00

Юли – Август – 10:00 – 12:00 ; 13:00 – 18:00

Септември – Ноември - 12:00 – 18:00


печат