VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Почина Изаура - най-възрастната обитателка на Парка за танцуващи мечки

2013-02-05

34-годишната Изаура страдала от злокачествен тумор


Белица / София, 03.07.2012

Вчера бе един от най-тъжните дни за екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Парка за танцуващи мечки в Белица. Най-възрастната обитателка на рехабилитационния център Изаура беше приспана след като наскоро лекари откриха, че тя страда от кожен тумор, който се развива много бързо и болестта вече е в много напреднал стадий.

„В началото на пролетта, след като Изаура излезе от зимен сън, забелязахме странно образование от лявата страна на муцуната. През май с помощта на проф. Аминков от Лесотехническия университет взехме проби, но за съжаление резултатите потвърдиха най-страшните ни опасения,” разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

През последния месец туморът се разраства изключително бързо и засяга челюстта и лявото око. По единодушното мнение на специалистите от Лесотехническия университет заболяването е необратимо.

„През последните дни Изаура изпитваше силни болки, които, въпреки обезболяващите, не можехме да облекчим по никакъв начин. Единственият начин да избавим Изаура от мъките и болките беше да я приспим,” продължава Димитър Иванов. „Изключително трудно взехме това решение, но само така можехме да помогнем на Изаура да напусне този свят по достоен начин без излишно страдание.”


Мечката Изаура е родена през 1978 г. в плевенския зоопарк, откъдето предишните й собственици я откупуват и обучават за танцуваща мечка. Спасена е от ЧЕТИРИ ЛАПИ в Парка за танцуващи мечки през 2004 г., като специалистите на международната организация за защита на животните са учудени, че въпреки напредналата й възраст, Изаура се приспособява към условията в парка изключително бързо и още на втората година вече копае собствена бърлога и спи зимен сън.

В дивата природа кафявите мечките рядко доживяват до възраст около и над 30 години, тъй като губят остротата на сетивата си и способността да си набавят храна.

След смъртта на Изаура в парка на ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондацията на Бриджит Бардо остават да живеят 24 бивши танцуващи мечки – 22 от България и 2 от съседна Сърбия.

 


печат