VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Мечката Стефка претърпя спешна пластична операция

2013-02-05

26-годишната мечка Стефка, която бе спасена от ЧЕТИРИ ЛАПИ и приютена в Парка за танцуващи мечки в Белица, беше подложена на наложителна пластична операция на носа. Благодарение на усърдната работа и опита на проф. Аминков, Декан на факултета по ветеринарна медицина в ЛТУ, носът на Стефка бе изграден наново, след като тя бе живяла години наред със счупване.

Стефка е спасена през 2003г. от лошите условия, в който е отглеждана от бившия й собственик. Тази година, след като се събужда от зимен сън, от персонала на парка забелязват сериозна рана на носа. Част от месото дори виси. Носът на мечките е едно от най-чувствителните места на тялото им и такава рана вероятно причинява огромна болка на животното. В резултат тя пречи на нормалния живот и хранене на мечката.

Почти всички мечки в парка в Белица имат сериозни наранявания на носовете от времето, когато са били танцуващи мечки. Всяка година на носовете им са били поставяни халки, към които е привързвана верига, за да може по този начин мечката да бъде контролирана и да имитира „танцуване”. При резки движения много често халките са причинявали сериозна болка и трамви, които могат да се проявят дори години след свалянето на халката, какъвто е случаят със Стефка. От парка се обръщат за помощ към проф. Аминков – известен хирург и дългогодишен приятел на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

След обстоен преглед професорът установява, че костта на носа на Стефка е била счупена от металната халка, която тя е носила, докато е била „танцуваща” мечка. До тази зима травмата не е била видима. Налага се операция, чрез която да бъде премахната част от костта. За персонала на парка е приятна изненада, че след успешната операция носът на Стефка е напълно изграден и като нов.

Мечките в Парка в Белица се радват на постоянни грижи и внимание от страна на гледачите и клиничните работници. Най-старата мечка, Изаура, която живее в парка от 2004г, започва да проявява признаци на влошено здраве вследствие от напредналата възраст. Тази пролет тя се събуди с рана на бузата, наподобяваща екзема или гъбична инфекция. Персоналът на парка прави всичко възможно да лекува раната от разстояние, тъй като Изаура е твърде стара, за да бъде упоена. Екипът ще търси други начини за лечение заедно с проф. Аминков.


печат