VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Катя и Ида в новия си дом


Добре дошли Катя и Ида: В петък, 5 юни, двете кафеви мечки пристигнаха в новия си дом в „МЕЧАТА ГОРА”  край Мюриц. При освобождаването им от транспортните клетки те излязоха веднага и започнаха любипитно да разучават голямото заграждение, където се помещават всички новодошли мечки докато се адаптират. Двете животни идват от зоопарка Калетал (Нордрайн-Вестфален).  

23-годишната Катя има дълъг път зад гърба си: през 1995 г. е освободена от лошите условия в цирка Шуберт в Нюрнберг и е временно настанена в нюрнбергския зоопарк; от 1998 живее в зоопарка Калетал. 14-годишната Ида е родена в зоопарка Щендал и още като младо животно е преместена в зоопарка Калетал. Там Катя и Ида живеят дълги години в малко заграждение от бронирано стъкло.


Първи стъпки

Катя е пусната първа: тя внимателно подава носа си от транспортната клетка и души непознатия за нея въздух. След няколко секунди изскача със замах от клетката и тича няколко метра през поляната. Спира за момент, оглежда се и започва да души земята, поемайки усилено новите миризми, след което продължава напред. Тогава открива няколко вкусотии, които гледачите са скрили из заграждението. Лакомо изяжда една ябълка.

Следваща е отворена клетката на Ида. Тя също веднага излиза, но е малко по-предпазлива от Катя. Пред клетката тя спира за момент, оглежда се на всички страни и чак след като се уверява, че няма опасност, тръгва по стъпките на Катя към разузнавателната обиколка. Тя също доближава носа си до земята и започва да души новия си дом.


Любопитни съседи

За „старите” обитатели новите съседки представляват голям интерес:  От съседното загреждение Бен и Феликс наблюдават внимателно действието.  По време на освобождаването те постоянно се вдигат на задни лапи, за да видят по-добре двете женски.

Първите седмици Катя и Ида ще останат в заграждението за новопристигнали мечки и ще бъдат наблюдавани от гледачите. Времето, необходимо за привикване към новата обстановка, е различно за всяко животно – в зависимост от предишните условия на живот може да отнеме няколко седмици или повече от година преди новодошлите да могат да свикнат с другите обитатели на парка. Екипът е убеден, че Катя и Ида  ще се адаптират много бързо.  


Поведението на мецаните е обещаващо: и двете се чувстват много добре, хранят се, пият и любопитно изучават новия си дом.

Катя изглежда, че привиква много бързо към новата обстановка и дори вече взе първата си баня в малкото езерце. В същото време Ида е леко резервирана към новите условия на живот, но с всеки изминал ден става по-смела.


печат