VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Безскрупулни бандити отвличат словенско мече

2013-02-05

ЧЕТИРИ ЛАПИ предлага награда от 1000 евро

Преди няколко седмици едно словенско семейство откри малко мече и беше готово да го отгледа. Властите обаче конфискуваха животното, тъй като условията в дома на семейството не бяха подходящи за мечка. Но сега се оказва, че мечето е изчезнало от временното ограждение, в което беше настанено. Това се случи само ден, преди екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ да пристигне с решение за ситуацията, взето съвместно с властите.

Мечето, наречено Лъки, трябваше да бъде отгледано в двора на семейството, заедно с децата и кучето – една доста тревожна за всеки любител на животни идея, пораждаща очевидни практически проблеми. „Мечките са диви животни и не могат да бъдат подчинявани на живот в домашни условия” – обяснява Йоханна Щадлер, програмен директор на ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Само след няколко седмици, прекарани в такава непозната среда, младите животни са толкова психологически травмирани, че повече няма как да бъдат върнати в дивата природа. А след година мечето ще порасне толкова, че ще се превърне в опасност за хора и животни.”

С оглед на цялата ситуация ЧЕТИРИ ЛАПИ впрегна всички усилия за намирането на трайно решение, и първите стъпки в тази насока трябваше да бъдат предприети тази седмица. Секретността, с която беше обгърнат проекта, се оказа недостатъчна – в неделя през нощта Лъки беше отвлечен и до момента не е открит.


Мечето трябваше да бъде транспортирано до базата за осиротели мечета в Харгита, Румъния – сега това изглежда невъзможно. Убежището, открито и поддържано от ЧЕТИРИ ЛАПИ в продължение на много години, подготвя останали без майка мечета за завръщането им в дивата природа. Процесът се базира на търпение и професионализъм, както и на най-нови научни открития. След няколко години на интензивни грижи, разработени специално за мечки, животните се връщат в природата, като всички те са в състояние да живеят според естествените си инстинкти.

„Всеки ден е от значение сега. Ако Лъки в най-скоро време не бъде предаден на грижите на специалист, той ще има същата съдба, както много други негови събратя: плен в нечии заден двор, или смърт” – заявява Щадлер. ЧЕТИРИ ЛАПИ умолява всички, които разполагат с някаква информация за местонахождението на мечето, да се свържат с нас: или на richard.stern@vier-pfoten.org, или на тел. 00386-41760083, където могат да потърсят г-н Галинец от словенската полиция в Целйе.


печат