VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Седем мечета освободени от станцията за мечета-сираци в Харгита

2013-02-11

Седем млади мечки, сред които Бамсе, Ковас и Вранчанка, бяха върнати на свобода през изминалото лято в различни краища на Румъния. Всички те са прекарали до две години в базата за мечета-сираци в Харгита, където внимателно са подготвяни за самостоятелен живот. Тази стъпка обаче не отбелязва края на грижата за животните от страна на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Пет от мечките имат поставени GPS яки, които позволяват на екипа да следи движението на животните и да се увери в благополучието им. Обхватът на броденето им показа сензационни резултати.

Резултатите от наблюдението на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ показват, че Вранчанка се е установила добре в новия си хабитат в региона на Вранча в югоизточните Карпати. Истинска изненада обаче са необятните придвижвания на мъжките мечки. Ковас беше освободен в областта Ковасна (двете животни носят имената на регионите, където са били открити), приблизително на 120 км от базата за мечета-сираци Харгита. От там Ковас започва да се движи към планината Вранча – регионът, където бившата му съжителка започваше новия си живот. Ковас прекара цялото лято сред живописните хълмове, адаптирайки се бързо към свободата и доказвайки отново, че методите на работа на ЧЕТИРИ ЛАПИ са изключително ефикасни за мечетата, отглеждани в Харгита. Когато времето стана по-студено, Ковас извървя целия път обратно към мястото, където беше освободен. Страстта му към пътешествия обаче още не е приключила.


Дългият път към свободата

Ковас продължи да мигрира и за изненада на всички започна да се движи към Харгита, където е израстнал. Той премина зона в радиус от 30 км и продължи пътуването си, насочвайки се на северозапад.  Досега Ковас броди из гори и полета, като избягва близостта на села и хамбари и очевидно се радва на сегашното си местонахождение.


Бамсе, третото мече-сирак, е част от група животни, които бяха освободени чрез т.нар. метод „нежно освобождаване”, при който вратата на заграждението им просто се оставя отворена. Мечките се завръщат от време на време заради познатата им среда и накрая ще напуснат, поемайки по нов път. Групата на Бамсе се ориентира на север към големите планини и след това продължи на запад. Изминатите 120 км вече са голямо постижение, но Ковас, който извървя два пъти това разстояние, остава най-голямата изненада сред проектите за освобождаване на животни на ЧЕТИРИ ЛАПИ.


печат