VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Незаконно гледани мечки от Полша получават нов дом

2013-02-05

ЧЕТИРИ ЛАПИ подписва договор със зоопарка в Познан

Днес международната организация за защита на животните „Четири лапи” подписа договор за сътрудничество с градския зоопарк в Познан по изграждането на най-голямото и модерно открито убежище за мечки в Полша. То ще бъде с площ 30 декара и ще се състои от четири сектора със залесена зона, езерца и места за усамотение – подходящ дом за последните 7 незаконно отглеждани кафяви мечки в Полша.

„Четири лапи” ще финансира и следи изграждането на първите два сектора, което ще започне през пролетта на 2013 г. В замяна „Новият познански зоопарк” се съгласи да спазва високите стандарти на „Четири лапи” относно качеството на работа и гледането на мечките, както и бъдещата си администрация.

„Много съм щастлив, че открихме партньор като Познанския зоопарк в Полша, който отговаря на изискванията на „Четири лапи” и има напрегничав и съвременен поглед над условията за отглеждане на животни”, каза Хелмут Дунглер, президент и основател на „Четири лапи”. „Най-голямото предимство на това сътрудничество е, че намерихме национално решение и не се налага мечките да напускат страната.”


Директорът на зоопарка, Лех Банах, и кметът на Познан, Ричард Гробелни, са доволни от плановете. „Концепцията на „Четири лапи” за отглеждане на мечки наистина е много напредничава и гарантира възможно най-високи стандарти”, каза Лех Банах. „Тази нова форма на отглеждане на мечки е добра не само за животните, но и за зоопарка, защото ще му помогне да привлече повече местни посетители и туристи. Това е важна инвестиция в града и ще увеличи популярността ни”.

„Четири лапи” от години помага активно за по-доброто отглеждане на мечки в Полша. Преди 3 години организацията спаси три мечки от ужасяващи условия на живот и ги доведе в убежището в Мюриц, Северна Германия. От май 2012 г. частното отглеждане на мечки в Полша е забранено. За съжаление, обаче, са останали 7 кафяви мечки, които живеят в отчайващи условия: три частно отглеждани мечки в Корабиевице, които бяха лекувани от „Четири лапи” през юни, и четири мечки в зоопарка в Браниево, който няма лиценз за отглеждането им.

Голямото убежище за мечки в Полша ще бъде завършено през лятото на 2013 г. „Четири лапи” ще премести трите мечки от Корабиевице в Познан, а няколко месеца по-късно се очаква да бъдат доведени и четирите мечки от Браниево.

„Четири лапи” има огромен опит в отглеждането на мечки и има убежища в Австрия, България и Германия.

Познан (Полша), 14 ноември 2012 г.
Снимка: © FOUR PAWS, Marta Grzeskowiakпечат