VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси последните три мечки, отглеждани в плен в Полша

2012-11-06

Успешно спасяване на страдащи кафяви мечки

ЧЕТИРИ ЛАПИ, с подкрепата на организацията за защита на животните Вива, спаси последните три мечки, живеещи в плен в Полша, и сложи край на незаконното отглеждане на мечки в страната.

Трите мечки Борис, Ваня и Миша от години живееха в тесни клетки в запуснат парцел в Корабиевице.© VIER PFOTEN | Mihai Vasile

Собственикът държеше не само трите мечки, но и стотици кучета, котки, крави, коне и кози. През годините той събирал все повече животни, но нямал финансова възможност да се грижи за тях. Много от тях умряли от глад или от раните си.

Борис, Ваня и Миша водят окаян живот, още преди да бъдат докарани в Корабиевице. Борис живял с пътуващ цирк, а след това собственикът му го затваря в малка циркова каравана. Там Борис живял в плен близо 10 години. Ваня прекарал първите години от живота си на 11 етаж на жилищна сграда и бил използван в кучешки боеве. Миша бил принуждаван да изпълнява циркови номера. За да ограничи възможността му за реакция и да го подчини, собственикът наранил едното му око толкова лошо, че той изгубил зрението си с него.

Трите мечки били конфискувани и откарани в Корабиевице преди няколко години. Но там също живеели в лоши условия. Били недохранвани и имали сериозни поведенчески разстройства. Зъбите им загнили, а венците им се възпалявали от постоянното дъвчене на решетките на клетката.

Полската организация за защита на животните Вива пое неглижирания приют и помоли ЧЕТИРИ ЛАПИ да се погрижи за мечките. Миналия петък международен ветеринарен екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ оказа първа помощ, прегледа и лекува мечките. Германски стоматолог възстанови увредените им усти.© VIER PFOTEN | Mihai Vasile

Сега животните се хранят правилно и се лекуват според нуждите им. По време на операцията служители на ЧЕТИРИ ЛАПИ ремонтираха едно неизползвано заграждение от приюта и поставиха ограда. Ден след операцията една от мечките направи първите си крачки в новото заграждение.

От години ЧЕТИРИ ЛАПИ се стреми да подобри стандарта за отглеждане на кафяви мечки в Полша. През 2011г. организацията спаси три мечки от незаконно отглеждане и ги транспортира до убежището за мечки в Мюриц, Германия. Полското правителство забрани частното отглеждане на кафяви мечки през май 2012г. Със спасяването на мечките в Корабиевице ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да освободи последните известни отглеждани в плен мечки в Полша.

Сега ЧЕТИРИ ЛАПИ планира да изгради огромно убежище за мечки в сътрудничество с полска зоологическа градина. Трите мечки ще заживеят в новото убежище от следващата пролет.© VIER PFOTEN | Mihai Vasile

печат