VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява украинска кафява мечка


До момента тригодишният кафяв мечок Потап е водил тъжен живот, първата година от който е била прекарана в един цирк. След това животното е продължило мизерното си съществуване на гол бетон, в тясна клетка от 8 кв.м., намираща се в помещенията на частен спортен клуб в украинския град Луганск. Мечокът има проблеми с дишането, както и дълбока рана на врата, тъй като му се е налагало да носи кожена каишка, която му е била твърде малка. Като цяло последният му собственик не му е обръщал никакво внимание. Тялото на животното е кльощаво и измършавяло. То е получавало за храна само брашнена торта, зеленчуци и риба, както и вода. Заедно с него са живели и кучета, които са били обучавани за лов. Според разкази на очевидци по време на тези обучения Потап е бил използван, за да преодолеят кучетата страха си от мечки. Този начин на живот е невероятно болезнен – пълна липса на разнообразие и постоянен стрес поради присъствието на тези кучета.

В понеделник нещастното животно беше конфискувано в хода на съвместна спасителна операция на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, служители на Центъра за мечки “Синевир” и украинските власти. Ветеринарни лекари прегледаха внимателно Потап на място и го подготвиха за едно дълго пътуване. Така мечокът можеше още вчера да започне пътуването от 1 400 км до „Синевир”. Там той ще има възможността да води живот, подходящ за вида му в огромен комплекс и заедно с други мечки.

Според информация, получена от ЧЕТИРИ ЛАПИ, в момента в Украйна има над 40 мечки, живеещи в жестоките условия на частен плен. На 3 февруари 2012 г. международната организация за защита на животните подписа споразумение с украинския министър на екологията и природните ресурси Микола Злочевски, който отговаря и за защитата на животните. Документът утвърждава подкрепата за спасяването на тези измъчени мечки. Сега ЧЕТИРИ ЛАПИ е решена с помощта на украинските власти да се погрижи за тях. „Потап е вече втората украинска мечка, която успяхме да спасим,” заявява д-р Амир Кхалил, ръководител на проекта и продължава: „Готови сме да обърнем небето и земята, но да спасим многобройните му събратя, които страдат на различни места в тази държава.”


печат