VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива незаконни боеве с мечки в Украйна

2013-07-23

Международният производител на храна за животни РОЯЛ КАНИН участва в спонсорирането на обучения на кучета с жива стръв

© vier pfoten

ВАЖНО - информация от 29.07. Роял Канин най-накрая приеха поканата ни за среща относно участието им в боевете между кучета и мечки в Украйна. Срещата ще се проведе утре. ЧЕТИРИ ЛАПИ ще настоява за бързо и дълготрайно решение относно спасяването на мечките, които са използвани за боеве. Временно прекратяваме петицията си до Роял Канин, като ще ви държим в течение за резултата от срещата.

 

 

Скандални разкрития за участието на производителя на храна за кучета и котки Роял Канин в спонсориране на боеве между кучета и мечки в Украйна направи международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 

ЧЕТИРИ ЛАПИ разполага с видеоматериал от съревнование, спонсорирано от Роял Канин, което се е състояло през април 2013 г. в горите близо до гр. Виниция, Украйна. В продължение на няколко часа, през интервали от около 10 минути, две до три кучета са пускани на вързана кафява мечка. Публика наблюдава как кучетата нападат и хапят мечката, която почти не може да се защитава, тъй като е вързана с въже, ограничаващо движенията ѝ. Няколко мъже в края на въжето влачат мечката из „арената”. Рефер присъжда точки на индивидуалните кучета, а награди с логото на Роял Канин очакват собствениците на най-агресивните кучета.

 

Четири до шест пъти годишно се състоят такива състезания в специални лагери за обучение на ловни кучета в Украйна. ЧЕТИРИ ЛАПИ разполага с доказателства, че Роял Канин е спонсорирал няколко от тези свирепи зрелища през последните месеци. Компанията призна участието си, но отказва всякакви срещи за обсъждане на случая. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава Роял Канин не само да преустанови спонсорирането на тези жестоки съревнования, но и да поеме отговорност за бъдещето на измъчваните мечки.

 

„Компанията се рекламира с мотото С уважение към природата на кучетата и котките, твърдейки, че поставя доброто на животните компаньони в центъра на фирмената си философия”, обяснява д-р Амир Халил, ветеринарен лекар и ръководител на проекти към ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Като спонсорира боеве с мечки, Роял Канин категоризира кафявите мечки като „второкласни” животни.”

 

 


Участието на кафяви мечки в боеве е незаконно в Украйна. Кафявата мечка е защитен вид и всяка дейност, която причинява болка и страдание на мечка, отглеждана в плен, е забранена със закон. ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за пряка намеса от страна на отговорните власти.

 

„Не е достатъчно Роял Канин да се дистанцира устно от такива дейности. Компанията трябва да поеме отговорност и да подкрепи правителството в осигуряването на подходящ живот за въпросните мечки”, категоричен е д-р Амир Халил и продължава: „Правителството вече поиска помощта на ЧЕТИРИ ЛАПИ в настаняването на животните в нов дом”.

 

Според проучване на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Украйна има между 15 и 20 мечки, използвани за обучение на кучета. Те живеят в тесни клетки върху гол бетон и излизат от там само за обучение или боеве с ловджийски кучета. Практика е да бъдат недохранвани, за да са по-слаби противници за кучетата. На повечето мечки, използвани за боеве, ноктите са изтръгнати.

 

Мечките, които се използват за боеве в Украйна, идват от зоопаркове, циркове или от дивата природа. Нерядко те биват отделяни от майките им още докато са на възраст от няколко месеца. Колко жестоко е това за майката и мечето беше документирано от ЧЕТИРИ ЛАПИ миналата година, когато служител на организацията под прикритие засне как търговци на диви животни откупуват мечето Настя от зоопарка в гр. Луцк. Покъртителните кадри на ревящото мече, което служителите на зоопарка натъпкват в импровизирана тясна клетка, обиколиха света и предизвикаха широк обществен отзвук През юли 2012 г. организацията за защита на животните успя да я освободи от лапите на търговците и да я върне при майка ѝ. През ноември 2012 г. Настя беше настанена в Спасителния център за мечки „Надя” в Житомир, изграден от ЧЕТИРИ ЛАПИ.


Подпишете петицията ни до Роял Канин: www.four-paws.org/royalcanin


печат