VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ започва програма за контрол на раждаемостта на дивите коне по делтата на река Дунав

2013-10-31

След повече от две години на преговори с румънските власти, ЧЕТИРИ ЛАПИ най-сетне може да постави началото на пилотната фаза на проекта за контрол на раждаемостта на конете от Летеа - делтата на река Дунав. Първите 15 женски диви коне бяха ваксинирани наскоро.

Приблизително 1,000 диви коне живеят в и около гората на Летеа по делтата на река Дунав. "Такава голяма популация на диви коне може да наруши равновесието на природата" , казва Роберт Хенгл , ръководител на компетентен център „Коне“ към ЧЕТИРИ ЛАПИ. "Това е причината, поради която стартирахме програма за контрол на раждаемостта, която се базира на научно доказан и хуманен начин: . Имунната контрацепция със специална ваксина“, обяснява Хенгл.© MIHAI VASILE / VIER PFOTEN

Този метод на контрацепция има за цел да поддържа баланса на местната флора и фауна в Летеа. Ветеринарният лекар Овидиу Росу от ЧЕТИРИ ЛАПИ е много горд да бъде част от този първи по рода си проект, който цели да даде на дивите коне шанса да продължат да обитават свободно делтата на река Дунав. "Това е първият път, в който такъв вид програмата за контрол на раждаемостта се прилага върху популацията на диви животни в Европа. Нашата цел е да  ваксинираме 100 кобили до началото на следващата пролет", разказва д-р Росу. Суровите метеорологични условия ще представляват предизвикателство за екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Росу продължава: "Независимо от това, стартът на проекта е избран добре, тъй като през пролетта кобилите може отново да са бременни."

 

Ваксината ще спре възпроизвеждането на конете в решаващ етап: оплождането на яйцеклетката. Ваксината не би имал страничен ефект върху вече съществуващ плод, но ще се погрижи кобилата да не забременее по време на следващия размножителен сезон. Ефектът на ваксината продължава една година и, подобно на всички други ваксини, трябва да се подновява всяка година преди разгонване, за да се запази контрацепцият ефект. Повторните ваксини могат да бъдат поставяни дистанционно с помощта на медицински пистолет, така че кобилите няма да бъдат хващани втори път.© MIHAI VASILE / VIER PFOTEN

За първата ваксина обаче кобилите трябва да бъдат упоени. След като са под упойка, нашият екип прави обстоен медицински преглед. Ветеринарите лекари вземат кръвни проби и правят биопсия за по-нататъшни изследвания. Всеки кон получава ушна марка, така че да може да бъдат разпознавам. Накрая получават ваксинацията.

Медицинският протокол и научните изследвания се осъществява в тясно сътрудничество и под ръководството на Факултета по ветеринарна медицина в Букурещ и Румънския санитарно-ветеринарен орган (ANSVS), и с разрешението на общинския съвет. Неотдавна други институции като Факултета по ветеринарна медицина в Клуж се присъединиха, за да придобият повече знания за тази уникална популация.


печат