VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Програмата за контрол на раждаемостта на дивите коне по делтата на Дунав започва

2013-11-05

След почти двугодишни преговори с румънските власти можем да стартираме пилотната фаза на проекта за контрол на раждаемостта на конете в горите на Летеа. Първите 15 кобили вече бяха ваксинирани.


© FOUR PAWS

Приблизително 1000 диви коня живеят в и около горите на Летеа, на дунавската делта. Такава голяма популация от свободно обикалящи коне обаче може да наруши баланса на природата. Затова ние стартирахме програма за контрол на раждаемостта, която се базира на научно доказан и хуманен метод: имуно-контрацепция със специална ваксина.

 

Този контрацепционен метод цели да поддържа баланса на местната флора и фауна. Проектът, който е единствен по рода си, дава на дивите коне шанса да продължат да живеят свободно по делтата на реката. Такава програма се прилага за пръв път на диви животни в Европа. Целта ни е да ваксинираме 100 кобили до началото на пролетта.


Как действа ваксината?


© FOUR PAWS l Tibor Rauch

Ваксината спира размножаването на конете в най-важната фаза: оплождането на яйцеклетката. Ваксината не оказва страничен ефект върху вече съществуващ плод, но предотвратява забременяване на кобилите при следващо разгонване. Ефектът ѝ трае една година, подобно на много други ваксини, и трябва да бъде подновявана ежегодно преди периода на разгонване, за да се запази контрацептивният ефект. Втората и всички следващи ваксинации могат да стават с медицински пистолет, така че кобилите да не бъдат залавяни повторно.

 

При първата ваксинация кобилите се упояват и подлагат на щателен ветеринарен преглед от нашите експерти. Лекарите вземат кръвни проби и биопсия за следващи изследвания. Всеки кон получава ушна марка, за да може да бъде разпознаван. Накрая получава имуно-контрацептивната ваксина.


letea_bcp_small2.jpg letea_bcp_small5.jpg letea_bcp_small3.jpg VIER_PFOTEN_2013-01-15_017.jpg

Поглед към бъдещето

Медицинският протокол и изследванията се извършват в тясно сътрудничество и под егидата на Факултета по ветеринарна медицина в Букурещ и румънската Санитарно-Ветеринарна служба (ANSVS) с одобрението на общинския съвет.  Наскоро и други институции като Факултетът по ветеринарна медицина в Клуж се присъединиха към инициативата, за да добият повече знания за конете.

  

За момента програмата е предвидена да продължи 3 години. Ще работим и по закон, дефиниращ ясно статута на тази единствена по рода си популация от диви коне и защитаващ тези благородни животни от всякаква жестокост.


печат