VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Дивите коне в Летеа: Първи успех на проекта на ЧЕТИРИ ЛАПИ за ограничаване на раждаемостта

2014-07-30

Около 500 диви коне живеят в гората Летеа, биосферен резерват и част от ЮНЕСКО в румънската Делта на Дунав. През последните няколко години, увеличаващата им се популация представлява проблем за растителността. Това доведе до решението на румънските власти да намалят броя на животните като ги убиват. След като ЧЕТИРИ ЛАПИ научи за това решение предприе мерки незабавно. След няколко напрегнати разговори и срещи, ЧЕТИРИ ЛАПИ успя да спре избиването и вместо това разви проект за румънските диви коне. След по-малко от година от началото, проекта вече дава резултати.


Успешно ограничаване на раждаемостта

За да се намали популацията на конете в Летеа, ЧЕТИРИ ЛАПИ изготви програма за намаляване на раждаемостта. Кобилите получават противозачатъчни ваксини, които подобно на други ваксини, трябва да бъдат прилагани годишно, преди всеки размножителен период. Хирургическа кастрация на кобили и жребци, в случая на диви коне, би довело до сериозно осакатяване на животните. До този момент ЧЕТИРИ ЛАПИ са ваксинирали 100 кобили и са сложили допълнителна доза на 50 други.


Румъния е родно място на диви коне повече от 400 години

© FOUR PAWS | Mihai Vasile

Дивите коне в румънската Делта на Дунав имат трогателни истории. Техните предшественици са пристигнали заедно с Татарите в Румъния и са се установили там преди около 400 години. Към дивите коне, които са живели там през изминалите векове, са се присъединили работните коне, които след рухването на СССР през 1989 са били изоставени, защото вече не са били нужни във фермите. През годините популацията на конете се е увеличила и освен трева, са започнали да се хранят със защитени цветя и кора на дървета, което се превърна в проблем за биосферния резерват.© FOUR PAWS | Mihai Vasile

ЧЕТИРИ ЛАПИ се бори за защита на дивите коне в Летеа

Освен годишните ваксини, опитен екип от ветеринарни лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ се грижи за дивите коне през цялата година и наблюдава резултатите от проекта за намаляване на раждаемостта. Възрастните и болни животни получават лечение, а когато храната е оскъдна, животните получават сено.  Преди всичко ЧЕТИРИ ЛАПИ се бори да постави под защита дивите коне в резервата , за да ги предпази от злоупотреби и насилие.


печат