VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ откри клиника за бездомни животни в Банкя

2013-10-04

ЧЕТИРИ ЛАПИ и Община София обединяват сили по решаването на проблема с бездомните кучета в града и покрайнините. По минимум 1200 животни годишно ще кастрира организацията.

Новата ветеринарна клиника за лечение и кастрация на бездомни животни в София е идеален пример какво може да бъде постигнато, когато действаме заедно: Лечебницата, намираща се в столичния кв. Банкя, е изградена със съвместните усилия на Столична община и фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ. Тя беше открита днес, на Световния ден на животните, от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, омбудсмана г-н Константин Пенчев и президента на ЧЕТИРИ ЛАПИ г-н Хелмут Дунглер.„Този проект е уникален, защото е не само първата клиника за бездомни животни в София, но и успешен модел на сътрудничество между местната власт и неправителствения сектор. Миналото показа, че ако не обединим усилията си, няма да намерим трайно и приемливо за обществото решение на който и да било социален проблем,” каза в словото си за откриването г-н Дунглер.

 

Международната организация за защита на животните е активна в България от 2008 г. и се бори за трайното и хуманно намаляване броя на бездомните кучета и котки. Оттогава ЧЕТИРИ ЛАПИ е кастрирала приблизително 11.000 котки и кучета в България. „Работата ни вече дава резултат и ние сме уверени, че само след няколко години този проблем ще е история”.

 

“Скитащите кучета са един от най-сериозните проблеми в нашия град. Много съм благодарна, че се обединихме с компетентен партньор като ЧЕТИРИ ЛАПИ.”, каза кметът на София, Йорданка Фандъкова. „Решаването на този проблем би било немислимо без съвместна и последователна работа и ние ще продължаваме да разчитаме на организацията.”

 

„ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община са изградили прекрасна клиника. Това е нагледен пример как когато има воля местните и държавни институции и гражданското общество и организации могат да направят чудеса и могат да подредят държавата така, както би ни се искало да бъде подредена”, подчерта омбудсманът, г-н Пенчев.Новооткритата клиника е на два етажа с обща площ от над 200 кв.м. В приземния етаж са помещенията за настаняване на животните, а на първия – приемна, манипулационна, операционна, както и малка зала за семинари и обучения. Основната задача на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, който ще работи в клиниката, е кастрация на бездомни и дворни кучета и котки, като от организацията се надяват след време да могат да насочат усилия предимно в лечението на пострадали улични животни. Ангажиментът на ЧЕТИРИ ЛАПИ е за кастрация на минимум 1200 животни годишно. Миналата година клиниката беше предадена на ЧЕТИРИ ЛАПИ за безвъзмездно ползване за период от 10 години. Столична община ремонтира сградата, а от ЧЕТИРИ ЛАПИ осигуриха оборудване, персонал и консумативи за работата й. Клиниката е и единствената в столицата, която разполага със собствен екип за залавяне и транспорт на бездомни кучета и котки.

 

От неофициалното откриване в началото на лятото екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ вече е обработил над 500 животни. Предимно котки – техният брой се е увеличил с намаляването на популацията на бездомните кучета.

 

Последното преброяване на бездомните кучета през 2011 г. регистрира 9.300 животни. В момента ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община провеждат ново преброяване. Местните експерти очакват сериозен спад: между хиляда и две хиляди кучета по-малко от 2011 г.печат