VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

България


ЧЕТИРИ ЛАПИ работи с бездомни животни в България от началото на века. Постоянен екип в страната има от 2009 г., след като предишната година е приет Закона за защита на животните, забраняващ масовото унищожаване на скитащи животни като начин за намаляване на броя им.


© FOUR PAWS | Yavor Gechev

От 2008 г. до края на 2012 г. българският екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ е работил в над 30 общини в страната, като са обработени над 7500 животни. Сред областните градове, в които сме работили, са Велико Търново, Пловдив, Видин и Кюстендил. В края на 2012 г. беше подписано и споразумение със Столична община за дългосрочно партньорство, резултат от което е клиниката ни за бездомни животни в Банкя. Основният критерий, по който подбираме общините, с които работим, е желание за прилагане на разпоредбите на Закона за защита на животните и намаляване на броя на бездомните животни по хуманен път.


Българският екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ разполага с регистрирана мобилна амбулатория, което позволява работа в отдалечени райони и в общини, където няма ветеринарни клиники. Хващачите ни ловят скитащите животни предимно на ръка или с капани, за да се избегне излишния стрес. В случаите, когато животните са много боязливи и не бозволяват близък контакт, се използва и дистанционна анестезия. Освен модерната апаратура, която осигурява най-добри условия за животните, лекарите ни използват щадящи хирургически методи, при които се използва малък разрез и които позволяват изключително бързо възстановяване и връщане на животните обратно в кратки срокове. След операцията се прилага антибиотик с дълготрайно действие, а животните остават под лекарско наблюдение най-малко едно денонощие. Всяко обработено от ЧЕТИРИ ЛАПИ животно също така се ваксинира против бяс и се обезпаразитява вътрешно и външно преди да бъде върнато обратно на улицата. Това гарантира, че кастрираните животни освен, че няма да се размножават, ще бъдат и своеобразен щит срещу разпространението на беса. Изключения от описаните процедури се правят единствено поради недостатъчна възраст или медицински причини.


Един проект за кастрация на улични животни може да се счита за успешна едва когато минимум 70% от животните на улицата са обработени. Именно затова ние разчитаме, че след нас местни организации или наето от общината служители ще продължат да работят по нашите методи. Специалистите ни са винаги готови да споделят опита си с всеки желаещ. По време на проектите си "Грижа за бездомните животни" в страната приемаме и доброволци, които имат желание да помагат на екипа ни за по-дълъг период и да научат повече за методите ни на работа.


печат