VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ започват едномесечна кампания за кастрация на бездомни животни в Кюстендил


30.10.2012, Кюстендил/София

Едномесечна кампания за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на безстопанствени и дворни кучета и котки започват ЧЕТИРИ ЛАПИ от днес в Кюстендил. Специалисти от българския офис на международната организация за защита на животните ще залавят животните от града на черешите и околните населени места и ще ги обработват в единствената по рода си регистрирана у нас мобилна амбулатория. След 24-часов престой под лекарско наблюдение животните ще се връщат обратно по местата, от които са били заловени.Според д-р Марина Иванова, ръководител на проектите „Грижа за бездомните животни” на ЧЕТИРИ ЛАПИ за България, Кюстендил е един от малкото областни центрове в България, които стриктно спазват и прилагат изискванията на Закона за защита на животните през последните 4 години. „Резултатите са налице – построен е модерен приют, популацията от скитащи кучета в града е овладяна и сега трябва да се насочат усилия към източника на проблема – неконтролиратоно развъждане и изоставяне на домашни и полудомашни животни. Екипът на «Четири лапи» е в Кюстендил, за да подкрепи усилията на общината и да помогне с опита си за още по-бързото решаване на проблема. Призоваваме онези собственици на дворни кучета и котки, които не могат да си позволят да осигурят кастрацията на домашния си любимец, да го направят по време на кампанията - ще бъде напълно безплатно.”

За втори път екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще работи в гр. Кюстендил. През 2010 г. в рамките на двуседмична кампания бяха обработени 174 животни в ромските квартали на областния център. Тази година от ЧЕТИРИ ЛАПИ отново приоритетно ще обработват кучета от ромските квартали, както и от покрайнините на града и околните села. Мобилната клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ ще е разположена на територията на общинския приют за безстопанствени животни в местността Главни рид до с. Радловци, а екипът на организацията ще включва трима ветеринарни лекари, двама ловци на кучета и двама клинични работници.

 ЧЕТИРИ ЛАПИ е единствената организация за защита на животните, която разполага с регистрирана мобилна ветеринарна амбулатория, както и с екип за залавяне, лечение и кастрация на бездомни кучета и котки. Усилията на организацията са насочени както към оказване на помощ за животни в беда, така и към намаляване на броя на скитащите животни по хуманен и ефективен начин – чрез препоръчания от Световната здравна организация и заложен в Закона за защита на животните метод нa масова кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и връщане по места.

От 2008 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ съдейства активно на онези общини, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това. До края на 2011 г. са организирани кастрационни кампании в над 30 общини в България и са обработени над 7200 бездомни кучета и котки.

 23.11.2012: 420 бездомни животни минаха през клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ по време на четириседмичната кампания в Кюстендил. Кастрираните кучета са 385 (226 женски и 159 мъжки), кастрираните котки - 27, 3 животни са били само ваксинирани, а 5 са получили спешна помощ и продължително лечение.

У нас проектите "Грижа за бездомните животни" могат да бъдат подкрепени с дарителски СМС на кратък номер 17 777 с текст “DMS lapi”* (за абонати на М-Тел, Глобул и Виваком). Цена на СМС - 1.20 лв. с ДДС. Всички събрани средства ще бъдат изразходвани за закупуване на медикаменти за лечение и кастрация на бездомни животни. За повече информация: http://dmsbg.com or www.four-paws.bg
*изписва се на латиница; само за абонати на българските мобилни оператори


печат