VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ кастрира улични и дворни кучета в Панчарево, Кокаляне, Бистрица и ЖелезницаЕкип от български специалисти на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ започва от днес кампания за масова кастрация на улични и дворни кучета и котки в столичните квартали Панчарево, Кокаляне, Бистрица и Железница. Животните ще бъдат залавяни от служители на ЧЕТИРИ ЛАПИ и оперирани в единствената по рода си у нас мобилна ветеринарна амбулатория, която организацията е разположила на базата на МВР до Железница. Всяко обработено животно ще бъде ваксинирано против бяс, обезпаразитено, чипирано и обозначено със синя пластмасова марка на ухото. Кампанията се реализира със съдействието на Столична община.

„За втори път ще работим в София - през пролетта на миналата година за един месец успяхме да обработим 250 животни от ромските квартали на столицата,” разказва д-р Марина Иванова, ръководител на проекти „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи - България”. „Тази година решихме да насочим усилията си към друг район, в който има постоянен приток на нови изоставени кучета. Избрахме Панчарево и околните села, тъй като не е тайна, че всяка година в тази част на София има много нови изоставени животни – нежеланото поколение на двори кучета или пропъдени виладжийски кучета-пазачи.”

Кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община е част от дългосрочно сътрудничество, целящо бързото намаляване на бездомните кучета в София по хуманен и в същото време ефективен начин.

 „Решението на проблема е спиране на притока на изоставени животни и блокиране на размножаването им на улицата,” продължава д-р Иванова. „Това може да стане единствено чрез масова кастрация на уличните и дворните животни и стриктен контрол върху собствениците. Разчитаме, че по време на кампанията ни в Панчарево и околностите към нас ще се обърнат и собственици на дворни кучета, които не могат да си позволят да заплатят за кастрацията в частна клиника. Също така призоваваме столичани да подават сигнал към Столичен инспекторат всеки път, когато станат свидетели на изоставяне на домашен любимец на улицата – така всеки един от нас ще стане част от решението на проблема.”

Кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община ще продължи до началото на октомври, като в момента се обсъждат вариантите за по-нататъшно сътрудничество.

Методът на работа на ЧЕТИРИ ЛАПИ позволява масова кастрация на голям брой кучета и котки в рамките на кратък период от време. Животните се залавят от екип от хващачи и се транспортират до мобилната клиника на организацията. Използвайки съвременна медицинска техника, опитните ветеринарни лекари преглеждат и кастрират животните под пълна упойка, след което ги ваксинират срещу бяс и ги обезпаразитяват. Оперираните животни остават под наблюдение 24 часа, след което се връщат на мястото, откъдето са заловени. Всяко куче, което е било обработено от екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ, може лесно да бъде разпознато по поставената на едното ухо синя пластмасова марка, на която от едната страна е изписано името на организацията, а от другата - идентификационен номер. При котките се поставя татуировка на едното ухо, а на другото се изрязва леко връхчето.

Търсим доброволци от районите Панчарево, Кокаляне, Бистрица, Железница, Пасарел, Щъркелово гнездо, които да помагат на екипа за залавяне с информация къде има кучета, които трябва да бъдат кастрирани. Можете да докарате дворното или улично куче и направо в клиниката ни или да се уговорите за транспортиране от екипа ни.
Телефони за връзка: 0884 221 671 (екип за залавяне), 0884 222 705 (клиника).

UPDATE: Поради големия брой желаещи да кастрират дворните си кучета, кампанията ни в район Панчарево се удължава с една седмица - до 12.10.2012.

 


печат