VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Първата община в Румъния, в която всички кучета са кастрирани и регистрирани

2014-08-08

ЧЕТИРИ ЛАПИ постигна голям успех! Всички домашни кучета от община Жикишу-де-Жос в северна Румъния са кастрирани и регистрирани. Този успех настъпи шест месеца преди изпълнението на новия закон за управление на кучетата, който ще влезе официално в сила от 1 януари, 2015. Новият закон, който е приет, за да спре неконтролируемото размножаване и изхвърляне на малки кученца, ще задължава всички домашни кучета да бъдат кастрирани, регистрирани в RECS (румънската национална база данни за регистрирани кучета) и с поставени чипове.


Кастрацията е единственият хуманен начин за решение на проблема.
© FOUR PAWS | Mihai Vasile

Голям успех със съдействието на местните власти

Новият закон за управление на кучетата беше създаден в периода май - юли 2014 със съдействието на румънската неправителствена организация Anima Pro Terra. През този период ветеринарни лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ кастрираха и чипираха 450 дворни кучета от 5 населени места в община Жикишу-де-Жос, която е близо до град Деж. Успехът на проекта се дължи на подкрепата на кметството, местната полиция и местните ветеринарни лекари. Без тяхната подкрепа това нямаше да е възможно. Всички собственици на кучета бяха информирани за новия закон и им бяха предложени услугите на ветеринарните лекари на ЧЕТИРИ ЛАПИ. В проекта беше включена и мобилна клиника, благодарение на която операциите можеха да бъдат провеждани и на място в най-отдалечените места в общината.© FOUR PAWS | Mihai Vasile

Кастрацията като решение на проблема

„Постигнахме много добри резултати с този проект. Искаме да покажем на всички кметове в Румъния, че с помощта на местните власти проблемът с големия брой бездомни кучета и изоставянето им може да бъде решен по хуманен и ефективен начин. Ще продължим работата си с друг проект в Мика, малък град близо до Деж”, казва Анка Томеску, главен ръководител на проекта „Грижа за бездомните животни” на ЧЕТИРИ ЛАПИ.


Високи глоби за кучета, които не са кастрирани

От началото на януари, 2015, всички собственици на кучета в Румъния ще бъдат глобявани, ако не са кастрирали, ваксинирали, чипирали и регистрирали любимците си. Основните причини това да не се е случвало досега са високите цени на ветеринарните услуги, липсата на информация, особено в провинциалната част на Румъния. ЧЕТИРИ ЛАПИ се надява, че с услугите, които предлага и кампаниите, които създава ще помогнат да се намали броя на собствениците, които изоставят своите кучета, за да избегнат високите цени и глоби.


печат