VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Румъния може да започне избиването на кучета по Коледа

2013-12-16

ЧЕТИРИ ЛАПИ продължава кампанията за отменяне на закона

Миналата седмица румънското правителство одобри методологичните норми за прилагане на закона за бездомните кучета, които ще позволят убийствата на животни. ЧЕТИРИ ЛАПИ полага огромни усилия за промяна на закона и методологията, но процесът на вземане тези решения остава непрозрачен и правителството все още подкрепя убиването на кучетата. Габриел Паун, ръководител кампании към ЧЕТИРИ ЛАПИ, обяснява: „Румънското правителство даде зелена светлина на служителите си да харчат парите на данъкоплатците за избиване на бездомни кучета от тази Коледа нататък”.Въпреки досегашното градивно сътрудничество между ЧЕТИРИ ЛАПИ и Националната служба по санитарна, ветеринарна и хранителна безопасност в последния момент бяха направени драстични промени в договорките. Румънският съюз на общините притисна властите, което доведе до отпадането на важни условия, както и да задълженията на общината да залавя агресивните кучета като приоритет. „Фактът, че затварят процеса без да дадат възможност на гражданите и експертите да участват в него, е меко казано странен. Това е едно обобщение на процеса на вземане решения в Румъния: емоционален и подкупен”, добавя Паун.

 

Преди да се срещне с общините, румънският председател на Ветеринарната служба посети Виена, за да обмени опит с приюти за кучета и да обсъди въпроса с обществеността. След като изслуша аргументите на ЧЕТИРИ ЛАПИ против новия закон, председателят призна, че „законът не е перфектен” и ще бъде сменен след 5-6 месеца, ако се докаже, че той не работи. „ЧЕТИРИ ЛАПИ ще предприеме необходимите мерки, за да докаже систематичните грешки в закона за избиването и ще призовава за нов закон, в който доброто на животните е на първо място”.

 

След като румънският конституционен съд разрешни масовото убиване на бездомни кучета в края на този септември, ЧЕТИРИ ЛАПИ незабавно стартира национална осиновителна кампания в Румъния. Оттогава международната организация за защита на животните е кастрирала близо 700 кучета, донесени от хора, които са поели отговорност за тях. За да улесни осиновяванията, ЧЕТИРИ ЛАПИ Румъния отвори специална страница във Фейсбук с подробна информация как да си осиновим бездомно куче. Паун добавя: „Новият закон и неговата методология изобщо не подкрепят осиновяванията. Тъкмо обратното – хората, които пожелаят да приберат бездомно куче, ще се сблъскат с обезсърчаваща бюрокрация”.


печат