VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Работа с кучета за терапия


Нерядко пациенти, страдащи от емоционални разстройства, общуват по-добре с животни, отколкото с хора. Терапевтичното значение на животното се състои в способността му да се отнася с хората без предразсъдъци и без да съди за човека по определени критерии, както правят това хората. Тази необикновена връзка между човека и животното гарантира успеха на терапията с помощ на животни.

 

На практика терапията се състои от редовни срещи на децата с кучетата за терапия, които са придружавани от инструктори. Тези срещи са под наблюдението на служители и психопедагози на съответния център за деца с увреждания - винаги има двама психолога, които постоянно следят състоянието на пациента.


Всяко дете, участващо в програмата, се посещава два пъти седмично от "своето" куче и инструктор. По време на тези срещи могат да се извършват безопасни упражнения, които връщат самоувереността на детето. Например, то се научава как да храни и награждава животното, като целта е детето да се научи да се адаптира към ежедневните ситуации.

 

Психолозите отбелязват значителен прогрес в поведението на децата след тези срещи. Те са по-самоуверени, имат по-силна способност за концентрация, по-слабо агресивни са и гледат на задълженията си към кучето сериозно.

От друга страна, кучето усеща привързаност и признание, каквото не е получавало преди, което рефлектира положително и върху детето, като по този начин връзката човек-животно се консолидира и има ползотворен резултат и за двете страни.

 

Чрез този проект ЧЕТИРИ ЛАПИ има възможността да покаже, че уличните животни могат да играят важна роля - те могат да помагат!


печат