VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Кучета за терапия носят нова радост в живота на възрастни хора


Проектът на румънския офис на ЧЕТИРИ ЛАПИ, „Кучета за хората”, е насочен на първо място към млади хора и деца със специални нужди. От няколко месеца обаче бившите бездомни кучета Мулан, Тука и Тиби, придружени от опитни терапевти, посещават     старчески дом в Букурещ всяка сряда. Много от хората, които живеят там, са толкова ентусиазирани за животните, че здравословното им състояние се е подобрило. По случай Международния ден на възрастните хора кучетата направиха изненадващо посещение на новите си „протежета”.

Центърът „Флоар Роши”, което означава „червено цвете”, се намира в шести район на Букурещ. Там живеят сто души, които са на възраст и се нуждаят от специални грижи, но не разполагат с финансови средства. През пролетта на 2012 ЧЕТИРИ ЛАПИ подписа споразумение с политическите представители на града, което беляза завръщането на Грижа за бездомните животни (ГБЖ) в румънската столица. Оттогава ветеринарни лекари и специалисти по кучетата работят на място, като кастрират и осигуряват медицинска помощ на животни, живеещи по улиците. Междувременно се предприемат и образователни мерки, които да информират обществото защо има толкова много изоставени кучета в Букурещ и как ЧЕТИРИ ЛАПИ работи с тях. Мулан, Тука и Тиби също са бивши бездомни кучета. Те бяха избрани по време на предишна кампания на ГБЖ и бяха обучени за кучета за терапия.


Най-хубавият ден от седмицата

За обитателите на „Флоар роши” Международният ден на възрастните хора обикновено не е голям повод за празнуване: много малка част от тях имат посетители. Но това се промени със стартирането на проекта „Кучета за хората”. Всяка сряда обитателите на дома очакват пристигането на кучетата и подготвят „лакомства” с помощта на столовата.

Психолозите, които ръководят програмата, установиха, че откакто кучетата идват в дома всяка седмица, психологическото състояние на някои от възрастните хора се е подобрило, Една възрастна дама, например, страда от шизофрения и дълго време отказвала да става. Откакто беше помолена да разходи едно от кучетата в градината, тя отново е на крака. Тази година денят на възрастните се падна в понеделник. Изненадващото посещение стана повод за голяма радост сред мъже и жени в дома на червеното цвете.


печат