VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

ЧЕТИРИ ЛАПИ осигури щастливо бъдеще за шест големи котки от Румъния

2013-04-12

Вчера бе поставено началото на новия живот за четири изстрадали лъва и два тигъра от Румъния. Животните, които бяха иззети от затворения зоопарк в Онещ, бяха транспортирани до Лайънсрок – убежището за големи котки на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Южна Африка. Сега те ще могат да водят достоен живот под африканското слънце заедно с още 79 лъва и 4 тигъра на площ от 1200 хектара.


Шест животни, държани в тесни и разнебитени клетки, неподходящи за вида им и без подходяща храна или медицински грижи, бяха спасени от ЧЕТИРИ ЛАПИ. Групата от зоопарка в Онещ, която се състои от лъва Тарзан, лъвицата Сиба и двете им малки – Сара и Хера, тигрицата Рюа (доскоро наричана Герика) и нейния партньор Томи, пристигна благополучно в убежището за големи котки Лайънсрок. Пътуването им започна с камион от Румъния, през Виена до Цюрих, а оттам със самолет до Йоханесбург. Финалната отсечка беше с камион от Йоханесбург до Лайънсрок в сърцето на провинция Фрайстат.С цел освобождаването в убежището да е по-спокойно за лъвското семейство, първо бяха пуснати двете лъвчета. Пълната с енергия Хера излезе от сандъка и веднага повика родителите си. Малко след тях бяха пуснати майката и бащата, които побързаха да проучат района. Сестрата на Хера, Сара, остана в клетката за транспортиране още малко, очевидно изморена от пътуването. Малкото семейство скоро си намери място в новия дом, където се чувстваше спокойно и защитено.Томи и Рюа бяха пуснати в зона за адаптация на тигри, а целият процес протече гладко. Любопитните животни проучиха района си и бяха очевидно щастливи да се видят след пътуването. След кратка обиколка на терена изпробваха и новия си басейн, за да се охладят и освежат.

 

„Животните идват от много лоши условия на отглеждане. Те са били недохранвани, а малките лъвчета страдат от сериозен дефицит на витамини и минерали. С подходящо хранене, медицински грижи и оптималки условия на отглеждане вярваме, че ще им създадем по-добро бъдеще”, каза Хели Дунглер, основател и президент на ЧЕТИРИ ЛАПИ.Вчерашното събитие беше посетено от международни журналисти, партньори от строителната индустрия и местни власти. Андре Шлемер от Департамента по икономическото развитие, туризма и околната среда е благодарен за сътрудничеството на ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Ние можем да конфискуваме големи котки в Южна Африка от лоши условия на отглеждане, но не можем да им осигурим подходящ подслон. В лицето на ЧЕТИРИ ЛАПИ и техния проект Лайънсрок открихме идеален и благонадежден партньор”.Шестте големи котки сега могат да водят щастлив и сигурен живот в Лайънсрок. От 2007 г. насам ЧЕТИРИ ЛАПИ е спасила 90 лъва и тигъра в Лайънсрок – предимно от Европа, но и от Южна Африка и Азия (Йордания). Големите котки живеят в хармония, а експертите на ЧЕТИРИ ЛАПИ се грижат за всичките им нужди.

 

„Винаги е много емоционален момент за нас в Лайънсрок, когато котките излязат от клетките за транспортиране и за първи път усетят истинска трева под лапите си”, каза Йоана Дунглер, директор „Проекти” в ЧЕТИРИ ЛАПИ. Това, което прави днешното събитие толкова специално, е че досега не сме водили малки лъвчета в Лайънсрок”.печат