VIER PFOTEN App nun für Iphone/Ipad und Android erhältlich


VIER PFOTEN App Download für
AndroidAndroid

IphoneIphone

Зов за помощ в Гaза: ЧЕТИРИ ЛАПИ се грижи за животни в бомбардирана зоологическа градина

2014-09-15

02-17-2015: Трите лъва от Газа се чувстват като у дома си в Йордания

 

Трите лъва, които ЧЕТИРИ ЛАПИ спаси от зоологическата градина Al-Bisan в Газа се наслаждават на новия си живот в центъра „Нова надежда” близо до Аман. Те вече са ваксинирани, а скоро мъжките лъвове ще бъдат вазектомирани. Когато вече не се нуждаят от постоянно наблюдение ще бъдат преместени в по-големи заграждения, които също ще бъдат временен дом за тях. През това време ЧЕТИРИ ЛАПИ в сътрудничество с фондация „Принцеса Алия” ще открие убежище за диви животни в Йордания. Това убежище ще бъде дом не само за трите лъва от Газа, но и за много други диви животни спасени от нелегална търговия или отглеждани в неподходящи условия.


“Al Ma’wa за дивата природа”: новият дом на нашите лъвове

 

Понастоящем ЧЕТИРИ ЛАПИ подготвя новото убежище за животни „Al Ma’wa за дивата природа”, което ще покрие приблизително 140 хектара площ. По време на изграждането на убежището около 40 хектара ще се превърнат в дом за спасени животни, които в момента са настанени временно в център близо до Аман. Трите лъва от Газа ще бъдат сред тях.

 

Убежището се намира в естествена гора в северната част на Йордания, приблизително на 40 километра от столицата Аман и когато е готово ще може да осигури дом на спасените животни като загражденията ще са подходящи за 12 вида животни.


2015_2_18_Gaza_3.jpg 2015_2_18_Gaza.jpg 2015_2_18_Gaza_10.jpg 2015_2_18_Gaza_4.jpg 2015_2_18_Gaza_5.jpg 2015_2_18_Gaza_6.jpg 2015_2_18_Gaza_7.jpg 2015_2_18_Gaza_8.jpg 2015_2_18_Gaza_9.jpg

2014-10-01 - Лъвовете от Газа са вече в новия им дом в Йордания

 

Трите лъва от Газа бяха успешно пуснати във временният им дом в Йордания. ЧЕТИРИ ЛАПИ подготвя ново убежище за животни, „Аl Ma’wa for Nature and Wildlife”, което ще бъде бъдещ дом за спасени диви животни от цял свят. Когато огромните заграждения в убежището са готови, трите лъва ще бъдат преместени в постоянния им дом, където ще могат да водят подходящ за вида им живот.© VIER PFOTEN | Birgit Leber

ЧЕТИРИ ЛАПИ помага на останалите животни в зоологическата градина в Газа

Решение ще бъде намерено за останалите 30 животни, които включват макак, южноафрикански маймуни, вълци, щрауси, пеликани, хищни птици, бодливи прасета и крокодил. Ветеринарен лекар и ръководител на спасителните мисии в ЧЕТИРИ ЛАПИ д-р Амир Кхалил обяснява: „Виждаме колко много хората от Газа обичат зоологическата си градина и животните в нея. Затова ЧЕТИРИ ЛАПИ предлага експертизата си и финансова подкрепа за правилното преустрояване на загражденията. Искаме, също така, да обучим местния екип как да се справя с животните.”

 

Подкрепа получаваме и от френската организация за защита на животните

30 millions d'amis.


2014-09-30 - ЧЕТИРИ ЛАПИ е на път към Йордания заедно с лъвовете

 

Екипът ни е подготвил лъвовете от зоопарка в Газа за пътуването към новия им живот в Йордания! И трите лъва спят в безопасност в клетките! Ветеринарният лекар от ЧЕТИРИ ЛАПИ д-р. Амир Кхалил ще ги наблюдава по време на пътуването!

 

Ще ви държим в течение!© VIER PFOTEN | Birgit Leber

2014-09-29 - ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява лъвовете в зоологическата градина в Газа

 

Екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ с подкрепата на френската неправителствена организация 30 Millions d'Amis успяха да достигнат до разрушената зоологическа градина Al-Bison в Беит Лахия в северна част на ивицата Газа. През следващите няколко часа транспортирането на трите лъва ще бъде организирано. Ако всичко протече по план, утре сутрин травматизираните лъвове ще бъдат транспортирани до новия подходящ за вида им дом в Йордания! Там лъвовете най-накрая ще могат да започнат да се възстановяват от преживяното през последните няколко месеца и бременната лъвица ще може да даде живот на здрави лъвчета.

 © VIER PFOTEN | Mihai Vasile

2014-09-17 - Спешни операции, медикаменти, храна и вода за животните в зоопарка в Газа

 

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ е осигурила храна, вода и спешно нужните медикаменти за малкото оцелели животни в разрушената зоологическа градина Al-Bisan в северна Газа. Някой животни се нуждаеха от операции на място.


Зоологическата градина в Газа сериозно засегната от въздушните нападения

Д-р Амир Халил, ръководител на екипа и ветеринарен лекар, пристигна в зоологическата градина Al-Bison в Бейт Лахия, Газа. Обстановката, която го посрещна е била ужасяваща: унищожени заграждения, пострадали и в шок от преживяното животни, които са останали без вода и храна от дни насам, трупове на животни, които засега никой не е успял да разчисти.


Повече от 80 животни са умрели, когато зоологическа градина в северна Газа е била сериозно засегната от въздушно нападение
© VIER PFOTEN | Mihai Vasile

Медикаменти и храна за наранените животни

„Заедно с местните помощници, веднага започнахме работа”, казва Кхалил. Екипът от доброволци успява не само да осигури медикаменти за животните, но също така да възстанови водоснабдяването в зоопарка, да ремонтира част от най-засегнатите клетки, да разчисти труповете на загиналите животни и да дезинфекцира зоопарка, за да предотврати разпространението на болести и инфекции.


Много животни бяха оперирани на място, заради сериозните им наранявания
© FOUR PAWS | Mihai Vasile

Ужасяващи условия за животните в зоопарка в Газа

Ситуацията в зоологическата градина е разрушителна за животните. За здравето на животните не са били полагани дори елементарни грижи през последните години. На всичкото отгоре едната лъвица е в напреднала бременност. Директорът на зоологическата градина официално потърси помощ от ЧЕТИРИ ЛАПИ, защото управата не може да се справи с грижите за оцелелите животни след въздушните нападения.


ЧЕТИРИ ЛАПИ се опитва да спаси животните в зоопарка в Газа

Халил заключва: „ Ще направим всичко по силите си да намерим нов, безопасен дом за животните. На този етап не е сигурно, че зоопаркът ще може да функционира отново.” В сътрудничество с местните доброволци, храна ще бъде осигурена за всички животни в зоопарка през следващите два месеца.


2014-09-14 - ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява животни в бомбардираната зоологическа градина в Газа

 

Няколко седмичният конфликт в ивицата Газа е довел до смърт и сериозни наранявания на хиляди. От новите избухвания през ранния юли безброй сгради и учреждения бяха бомбардирани като са засегнати не само хора, а и животни. Повече от 80 животни бяха убити, когато зоологическа градина в северна Газа беше почти разрушена от въздушни нападения. 20-те оцелели животни най-накрая получават помощ: спасителен екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ, ръководен от д-р Амир Халил и местни поддръжници успяха да доставят спешно нужните лекарства и храна до развалините на зоологическата градина. Екипът възстановява и достъпа до питейна вода като се е заел с поправянето на тръбопровода.


Лъвовете са гладни, болни и много слаби.
© VIER PFOTEN | Mihai Vasile

Тъй като ЧЕТИРИ ЛАПИ разполага с набор от връзки в региона, управителят на зоопарка Шейди Хамад се е свързала официално за помощ с международната организация, защото оцелелите животни са оставени без храна и вода.

 

По-голямата част от загражденията са сериозно повредени. Има тела на няколко умрели животни оставени там. Малкото оцелели, между които три лъва, са травматизирани, болни и много слаби.

 

Спасителният екип, зареден с антибиотици, дезинфектанти и обезпаразитяващи медикаменти, провежда в момента лечение на място. Първите доставки на храна до Газа са организирани. Също така вчера са пристигнали и хладилници. Следващата стъпка на ЧЕТИРИ ЛАПИ е да се опита да намери решение за останалите оцелели животни. Ще бъдат взети мерки за сигурност, защото загражденията на лъвовете са разрушени.


Спасителният екип, зареден с антибиотици, дезинфектанти и обезпаразитяващи медикаменти, провежда лечение на място.
© VIER PFOTEN | Mihai Vasile

Полуостров Синай, както и района на границите между Египет и Израел са често обект на терористични атаки. Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ планува операцията от Кайро като работеше с египетските власти и местните неправителствени организации. Безопасността на екипа беше от първо значение. Успяхме най-накрая да стигнем до ивицата на Газа придружени от военен конвой.

 

Все още не е ясно дали зоологическата градина ще успее да продължи съществуването си. Предстои да преценим дали лъвовете ще могат да бъдат транспортирани до безопасно място извън Газа. Това ще бъде решено в близките няколко дни.


2014_09_15_disaster_relief_gaza_4.JPG 2014_09_15_disaster_relief_gaza_5.JPG 2014_09_15_disaster_relief_gaza_6.JPG 2014_09_15_disaster_relief_gaza_7.JPG
печат