Дариосиновяване
bear-forest

Не черен, а мечи петък - Веско намери своя нов дом

Мечокът Веско бе транспортиран от Столичния зоопарк в Парка за танцуващи мечки край Белица

22.11.2019

Миналата работна седмица завърши с необикновен петък за един от обитателите на зоологическата градина в София. В този ден, кафявият мечок Веско отпътува благополучно към своя нов дом в Парка за танцуващи мечки край Белица.

Веско е роден през 2010 г. в зоологическата градина във Варна заедно с още едно мече. Поради липса на условия за отглеждането му е временно транспортиран заедно с братчето си в София през 2011 г. 

 Всъщност мечетата са били жертва на неконтролирано развъждане, затова и заради неблагоприятните условия се наложило да бъдат преместени в столичния зоопарк, който е и спешен приемен център за животни на територията на страната.

people-bear-computer-operation

Планът след временното настаняване бил двете мечета да бъдат изпратени в зоопарк в Азия. За съжаление обаче, този план не се осъществява и двете мечета остават настанени за по-дълго време в карантинното помещение за едри хищници. 

Ники, братчето на Веско, бива изпратен в унгарски зоопарк, където успешно намира нов дом, но никой не искал да вземе Веско, защото той остава много по-дребен, поради проблеми с растежа. Поетапно също така, развива и поведенчески проблеми. 

Така кафявият мечок заживял във вътрешно помещение на сектора за мечки, което за съжаление не е можело да предложи най-благоприятните условия за неговото отглеждане.

people-bear-building

От Зоопарка в София многократно се опитвали да намерят решение на ситуацията, като търсели алтернативни начини за настаняване на мечето в друг зоопарк, но поради здравословни причини, опитите Веско да бъде преместен се проваляли.  

От 2017 г. започват преговори между администрацията на зоопарка в София, Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, Столична община и Министерство на околната среда и водите за настаняването на Веско в защитено убежище за мечки. В резултат на добрите ни взаимоотношения със зоопарка и министерството , заедно успяхме да намерим най-доброто решение за мечето.

За да подкрепим Зоопарк София ние от ЧЕТИРИ ЛАПИ поехме грижата за Веско и той бе транспортиран към Парка за танцуващи мечки в гр. Белица (Dancing Bears Park Belitsa) миналия петък. Извършеният медицински преглед преди транспортирането разкри, че мечето страда от проблеми със стомашно-чревния тракт, поради което е доста слаб.  

people-chamber-bear

В Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, който се управлява в сътрудничество с Фондацията на Бриджит Бардо (Fondation Brigitte Bardot), Веско вече ще може да се следи отблизо и ще се лекува с няколко медикаментозни средства в рамките на следващите седмици. 

История с щастлив край тъкмо преди зимния сън - Веско вече започва да се чувства по-добре в своя нов дом в Белица, който е с условия най-близки до неговия естествен хабитат. Разбира се, това не означава че младото мече непременно ще заспи зимен сън, защото това състояние не е характерно за мечките, отглеждани в зоопаркове.

Очаква се обаче развитието му да се подобрява и той постепенно да започне да води пълноценен за вида си живот. Веско е най-новото попълнение в семейството на мечките в парка заедно със Сузана, която бе трансферирана от хърватски резерват за мечки  ви преди няколко месеца. 

people-vet-clinic-bear-operation

Ние ще продължаваме да ви информираме за развръзката на тази история. За още срещи с Веско можете да следите нашите канали във Facebook  и Instagram! 

Търсене