Дариосиновяване
kids in class

Описание на проекта "Деца се учат да защитават животните"

ЧЕТИРИ ЛАПИ разпространява посланията за по-добър свят за животните към децата, като им дава ролята на посланици за хуманно отношение към животните. 

6.4.2021

Като част от усилията ни за по-добър свят, в който животните не са подложени на страдание и са отглеждани с уважение и разбиране, ние от ЧЕТИРИ ЛАПИ работим активно с деца и млади хора. В рамките на проекта ни „Деца се учат да защитават животните“ децата се учат на съпричастност към проблемите, заедно търсим възможни решения за бездомните животни и домашните любимци и получават важни знания за хуманното отношение към селскостопанските животни и дивите животни в плен. 

По този начин ЧЕТИРИ ЛАПИ разпространява посланията за по-добър свят за животните към децата, като им дава ролята на посланици за хуманно отношение към животните в семействата и в средата, в която живеят. Проектът цели да подобри отношението към бездомните животни и смесените породи, да намали насилието над животни и да изгради у децата общи ценности за отговорност и етично поведение.  

цели на проекта:

  • Подобряване отношението към бездомните и безпородни животни.
  • Намаляване на случаите на насилие над животни.
  • Изграждане на общи ценности, отговорност и етично поведение у децата.

Кои населени места обхваща проектът?

Въпреки трудностите заради COVID-19, през последната учебна година проектът обхвана голям брой деца от различни части на страната. Работихме с множество партньори от различни училища и детски градини в градове като София, Левски, Пловдив, Разград, Севлиево, Видин и Казанлък. Отбелязахме Световния ден за защита на животните и проведохме събития във връзка с проекта за грижа за бездомните животни в гр. Перник. 

Като част от проекта с малките защитници на животните проведохме онлайн кампания "Не на изхвърлянето на домашните любимци заради коронавируса", в която деца от партньорски училища изработваха клипове, фото-колажи и послания срещу изоставянето на домашни любимци. 

През 2021 г. проектът си поставя още по-амбициозни цели за образоване на децата в общностите, в които работим и за хуманно намаляване на популацията от бездомни животни на терен. Предстоят занимания и на тема „бездомните котки“.  

Надяваме се интегрираният ни подход да помогне да намалим насилието над животни и страданието им, както и да включим децата по забавен и интересен начин по темата от малки, така че в бъдеще, наученото за животните като важна част от света, да им бъде полезно.   

Дейности с деца:

Дейностите, включени в проекта, обхващат занимания по научаване повече за техния свят и намиране на решения на наболели проблеми чрез дискусии и упражнения. В учебника има много идеи за активности и разработки на малки проекти в клас. 

Проектът "Децата се учат как да защитават животните" е с различна продължителност (зависи от заетостта на учителя и продължителността на часовете, но обикновено е един учебен срок по 1 път седмично), като накрая на всеки курс обучение ЧЕТИРИ ЛАПИ организира събития/срещи, където да се изложат материалите на децата (рисунки, апликации, анимации, скулптури и др.) и да се наградят за добре свършената работа през срока. 

Дейности с учители:

ЧЕТИРИ ЛАПИ дава възможност на учителите да развият допълнителни педагогически умения и квалификация, както и лично да наблюдават резултатите от своя и труда на децата. Ние окуражаваме и подкрепяме учителите в техните усилия да създадат у децата чувството на отговорност и съпричастност и открито да споделят мненията си за ролята си в живота на животните. 

Учители и децата получават сертификат за прилагане на проекта, както и други предметни награди. Училището също получава от нас специална грамота за участие в инициативата ни. 

В България съвместната работа с инспекторатите е в процес на изграждане и изисква дългосрочни усилия от двете страни. Стремежът е за още по-силно сътрудничество с Инспекторатите по образование и Министерството на образованието, за да се превърне проектът в част от задължителните предмети в началните училища. 

Подкрепете проектите ни за деца!

Търсене