Дариосиновяване
Горско училище за маймуни

Горско училище за орангутани в Борнео

 Приматолога Д-р Сигне Преушофт от ЧЕТИРИ ЛАПИ дава втори шанс на бебета сирачета орангутани

29.4.2019

Повече от година международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ, съвместно с местния партньор Жежак Пуланг и Индонезийското правителство ръководят рехабилитационна програма за урангутани в Борнео. ЧЕТИРИ ЛАПИ официално отварят врати на Горско училище за урангутани в източната част на Калимантан през 17 май 2018г. 
През 2019г. първата учебна година е почти приключила. Девет на брой сирачета урангутани (шест мъжки и три женски) на възраст от едва няколко месеца до 9 години са първия випуск на училището с площ от 100 хектара, водено от Д-р Сигне Преушофт от ЧЕТИРИ ЛАПИ, приматолог с над 20 години опит в рехабилитацията на маймуни. Всеки един „ученик“ най-вероятно е станал свидетел на ужасяващото убийство на своята майка и това често дава отражение в тяхното поведение. 

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

„Целта на проекта за урангутани в Борнео е да научи маймуните на жизнено важни умения, за да може да бъдат пуснати отново в дивата природата, когато достигнат нужната възраст."

Д-р Сигне Преушофт, приматолога на ЧЕТИРИ ЛАПИ

Много подходящо „училище“ за тези застрашени видове

Голямо логистично предизвикателство е да се изгради подобен проект в тропическите гори на Бореан. Изграждането на инфраструктурата в горското училище е все още в процес. Всъщност, за урангутаните е много важно да прекарват възможно най-много време в естествената им среда. Първоначално, бебетата са „карани“ от училищен бус до училището. 
 

В момента, са изградени нощни заграждения, които позволяват на бебетата да са изложени максимално на природни гледки, звуци и миризмата на гората. По-възрастните ученици имат собствени обособени места, което им позволява още повече свобода и време за спане в гората. Маймуните се учат на конкретни умения от хората, които се грижат за тях, иначе щяха да ги научат от майките си в природата. Обученията включват катерене, търсене на храна и създаване на убежиша. 

Каква е целта на горското училище за орангутани на ЧЕТИРИ ЛАПИ?

Проекта е финансирани от ЧЕТИРИ ЛАПИ и усилията на партньорските организации (Жежак Пуланг и Индонезийското министерство на околната среда) го правят реален и успешен. Целта е да се направи убежище за нелегално взети или застрашени орангутани, както и рехабилитационна програма, с визията да бъдат връщани отново в природата накрая.

Къде се намира горското училище в Борнео

Горското училище е с големина 100 хектара. Голяма горска зона между градовете Баликпапан и Самаринда. Земята осигурява естествена среда за живот на малки сирачета орангутани, които са обучавани на жизненоважни горски инстинкти за оцеляване чрез индивидуални и рехабилитационни методи. 

Защо трябва да бъдат предпазвани орангутаните?

Орангутаните от източната част на Калимантан се нуждаят от максимална подкрепа. Бройката на орангутаните в Борнео наброява 50000 хиляди, което е 80 процента по-малко от 1950г. В същия период близко ¾ от тропическите гори на Борнео са били изсечени за човешки индустриални цели като плантации за палмово малко или мини за въглища. Това обрича орангутаните на два възможости: да умрат от глад или да крадат храна от плантациите. Поради тази причина, фермерите ги виждат като крадци, които трябва да бъдат убити. Безпомощните орангутани са отделени от тяхните мъртви майки и са продавани или държани незаконно като домашни любимци. 
 

С подкрепата на Жежак Пуланг, ЧЕТИРИ ЛАПИ помага на тези млади животни чрез експертни грижи и индивидуална рехабилитация, за да могат да получат втори шанс да се завърнат там, където принадлежат – в тропическата гора. Орангутаните на Борнео са изключително застрашени в списъка на IUCN Red List (Международен съюз за опазване на природата). Не трябва да забравяме колко много си приличат с хората, факт, който прави съществуването им още по-подчертан за нас. 
 

Проекта сам по себе си не се касае само за един конкретен вид: в естествения си хабитат, орангутаните служат за „чадър“ на други животни като, носорози, мечки, маймуни и много други. 
 

Екипът на място

Екипа на програма за орангутани сирачета е ръководен от 19 „приемни родители“, 3 ветеринаря и 2 приматолога. Процеса по рехабилитация е свързан с натуралното развитие на орангутаните и включва научо-базирана програма. Повечето конфискувани орангутани са сирачета на по-малко от 5г. Това е възраст, на която няма как да живеят самостоятелно. Те се нуждаят от „приемни родители“, които да се грижат за тях и да ги обучават преди те да могат сами да се грижат за себе си в дивата природа. В зависимост от възрастта им, психическо състояние и вече натрупан опит, орангутаните започват тяхното обучение в горското училище на различни нива: Детска градина, горско училище или орангутанската академия. Важно е всяка една от тези маймуни да приключи текущото си ниво на обучение преди да премина към следващото.

Gonda

Having lost his mother at 6 months old, little orangutan Gonda is still a nervous boy. With the love ...

get to know him!

Tegar 

Best friends with GondaTegar is already moving fluidly through the ...

get to know him!

Amalia

Already head of the class, Amalia is a great nest-builder. Help her spend every night in the tree tops!

get to know HER! 

Robin

Because he loves humans so much, Robin is unreleasable. We need your help to give him a long, fulfilling ...

get to know him!

Kartini 

Kartini has good forest skills and loves looking for food ...

get to know HER!

Gerhana

Baby orangutan Gerhana loves to eat! In a few months, he turned from a malnourished little baby to a ...

get to know him!

Eska

Cheeky Eska loves to play-wrestle. He is a good learner but likes attending to distractions (as well a...

get to know HIM!

Cantik

At 4 years, Cantik is the middle-child of the group. She is a loving older sister to the babies, and a ...

get to know hER!

SUPPORT OUR ORANGUTANS 

Please help us to ensure a peaceful future for orangutans

DONATE

Търсене