Дариосиновяване
Bär Pashuk aus dem BÄRENWALD Prishtina

Убежище за мечки Прищина

Убежището за мечки на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Косово

11.1.2019

Убежището Прищина се намира на 20км от столицата на Косово, в близост до Вила Мрамор. Земята, която е обособена за убежището от община Прищина, покрива площ с размери 16 хектара. Към момента приблизително 10 хектара са изградени по начин, който максимално се доближава до естествения живот на мечките. Убежището осигурява дългосрочен дом на мечки, които са били частно притежавани от ресторантьори в Ковосо и Албания. Три от четири лапите приятели, които в момента обитават парка, са били само на няколко седмици, гледани незаконно като домашни любимци от семейства в Косово.

През 2014г. полицията в Косово успвява да разследва случая и конфискува мечетата, след което биват транспортирани до „Меча гора“ Прищина. Тук обитателите живеят под стриктен професионален контрол в среда естествена за вида им.

През Юни 2019, ЧЕТИРИ ЛАПИ спасяват няколко бебета мечета, които са живяли в дървена кутия в гараж. В момента бройката на мечки в убежището е двайсет.

Благодарение на съвместната работа на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Убежище за мечки Прищина, след 2014г. няма повече частно притежавани мечки в Косово.

Посетете парка за мечки прищина

От Април до Октомври: 10:00ч – 19:00ч.
От Ноември до Март: 10:00ч – 16:00ч.

Забраната за притежание на мечки в Косово

Идеята около убежището се заражда през 2010г. след като частното притежание на кафяви мечки става забранено. По това време 13 мечки притежавани от ресторантьори, са държани в малки, порутени клетки в близост до ресторантите с цел да привличат повече клиенти. 

Поради зачестилите се протести и оплаквания от хора, притесняващи се от тези обстоятелства, Австрийското посолство в Косово е установило контакт между ЧЕТИРИ ЛАПИ и правителството на Косово. В разговора, ЧЕТИРИ ЛАПИ отправя предложение на правителството заедно да намерят решение с проблема и предлагат да бъде изгадено убежище за мечките. 

През септември 2012, договор за изграждане е подписан с гр. Прищина и работа по изграждане е започната веднага. През Март 2013, първата ресторантьорска мечка Касандра, е конфискувана от държавните органи заедно с присъствието на ЧЕТИРИ ЛАПИ  и транспортирана в Убежище за мечки Прищина. 
През следващите два месеца, още 12 мечки от Косово са спасени и транспортирани в убежището Прищина. С осигуряването на дом на всички мечки на Косово, ЧЕТИРИ ЛАПИ слагат край на тъжната практика за нехуманно отношение към животните. Убежището за мечки в прищина също е дом и на мечки от Албания, които са живяли в условия, които са били нехуманни. 
 

Нашата кампания #saddestbears сега има за цел да забрани частното притежаване на мечки в Албания 
 

В сайта на Убежище за мечки Прищина ще намерите повече информация. 

donate now

for our rescued bears at BEAR SANCTUARY Prishtina!

Help Now

5-та годишнина на Убежище за мечки в Прищина.

ВАЖНО: Рекламите, които може да прекъснат това видео, нямат връзка с ЧЕТИРИ ЛАПИ. Ние не можем да поемем отговорност за съдържанието им.

Търсене