Дариосиновяване
Котка тошко на фотосесия

Помощ за котето Тошко

3.8.2020

Нека помогнем на този борбен малък сладур да проходи отново

Оказва се, че Тошко не е ударен от автомобил, а е прострелян.

Тошко попада във ветеринарната клиника за безстопанствени животни на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Банкя благодарение на семейство, което предполага, че е блъснат от автомобил. Задните му крачета са напълно обездвижени и котето се влачи по корем. Оказва се, че Тошко не е ударен от автомобил, а е прострелян.   

Чрез оперативна намеса от гръбнака му е извадена сачма от ловджийска пушка. Освен че не може да ходи на задните си лапи, първоначално котето изпитва и сериозни затруднения с уринирането.   

Тошко преминава десет дневен курс на рехабилитация с електростимулация, която му се отразява изключително добре. Проблемът с уринирането е преодолян.   

Към днешна дата котето е на след-оперативна терапия в клиниката ни в Банкя. Прилага му се ежедневна рехабилитация под формата на физиотерапия за раздвижване на крайниците.   

Медицинският ни екип е оптимистично настроен, че Тошко има голям шанс да възвърне способността си да ходи, но за целта е необходимо да му се приложат поне още две десет-дневни терапии с електросимулация, всяка от които струва около 600 лв.   

Тошко е много гушкав, гальовен и благодарен пациент. Той се доверява на медицинските ни специалисти и позволява да му се правят всички манипулации без никаква съпротива, дори мърка от удоволствие по време на физиотерапията.   

Тошко е на диета от специална ветеринарно-лечебна храна, каквато ще трябва да приема до края на живота си, независимо от това дали ще успее да проходи отново или не. 

В случай, че искате да подкрепите Тошко и заедно да му дадем шанс за по-добър живот, направете дарение тук.

Следете статията за новини относно лечението и състоянието на Тошко.

Състояние на Тошко към 24.08.2020:

Физиотерапията на Тошко продължава. Любимият ни пациент е много търпелив и послушен – по време на масажите за раздвижване, които получава по два пъти на ден, той пъшка и ни гледа съсредоточено с големите си очи.   

Котаракът със сигурност разбира, че правим всичко възможно, за да му помогнем да проходи на задните си крачета отново.   

Хубавото е, че Тошко иска да ходи и се опитва да стъпва на тях, което е окуражаващо. Съвсем скоро сякаш дори го видяхме да направи една крачка – не смеем да се зарадваме, защото е твърде рано.   

Физиотерапията съвсем не е достатъчна. Котето продължава да се нуждае от още поне две десет дневни терапии с електростимулация, всяка от които струва скъпо. Вече е минал една, която му се отрази много добре и се надяваме, че другите две ще му помогнат най-после да си стъпи на краката.  

Котарак Тошко навън при клиниката в Банкя
Котарак Тошко пред клиниката в Банкя

Ъпдейт за Тошко към дата 23.10

За съжаление, котаракът Тошко все още не може да стъпва на задните си крачета. Припомняме ви, че e прострелян с ловджийска пушка и от гръбнака му извадихме оловна сачма. Тошко е много мил и доверчив пациент, но единственото видимо подобрение в състоянието му засега е, че окосмяването върху раната от операцията е почти напълно възстановено.   

Тошко влачи задните си крака и се нуждае от асистенция при ходенето по малка и по голяма нужда. Продължаваме рехабилитацията с масажи, раздвижвания и акватерапия. Естествено, Тошко недоволства от срещата си с водата, но коя котка обича да я мокрят?   

Въпреки това, душичката разбира, че правим всичко възможно да ѝ помогнем и възразява единствено с мяучене, като нито хапе, нито драска. Леченията на случаи като този са продължителни и скъпи. Ако искате да помогнете за възстановяването на Тошко може да го направите по-долу.

Котарак Тошко

Дари за тошко днес

Нека заедно му помогнем да проходи отново

Дари