Дариосиновяване
куче Надежда

дА ПОМОГНЕМ НА НАДЕЖДА

Операцията на Надежда мина успешно! Тя беше върната на попечителя си.

11.11.2020

Историята на Надежда е колкото трогателна, толкова и показателна за съдбата на това голямо, изстрадало куче.   

След като стопанинът на Надежда си отива от този свят, за нея започват да се грижат непознати добри хора: редовно ѝ носят храна и вода, проверяват дали се чувства добре, играят си с нея. В един момент, обаче, кучето изчезва. След дълго търсене я намират в дупка, която сама е изкопала на двора, с огромна червена торба, висяща от влагалището ѝ. Кучето бере душа. Местният ветеринарен лекар в малкия провинциален град отказва да поеме отговорност за лечението на Надежда и така тя се озовава по спешност при нас.  

куче Надежда в операционната

Доведоха я в края на работния ден. Надежда е от онези пациенти, които нито можеш да отложиш, нито можеш да върнеш. Прегледът показва изпадане на матката с увлечен пикочен мехур. Животното е в тежко състояние. Налага се спешна оперативна намеса. В матката се установи загинал плод. Става дума за късен аборт. Плодът не е бил готов за раждане. След дълга борба на операционната маса екипът ни успя да я спаси. Сега Надежда е на антибиотична терапия и под медицинско наблюдение. След като се възстанови ще си я приберат хората, които ни я доведоха. 

куче Надежда

Състоянието след операцията на Надежда

Операцията на Надежда беше тежка и дълга. Борбата на екипа ни за спасяване на живота ѝ продължи до късно вечерта и отне повече от два часа. Изваден беше мъртвият плод, животното беше кастрирано, извършено беше вправяне на матката и на пикочния мехур в тазовата кухина. 

След като се съвзе от упойката, Надежда започна продължителна терапия с антибиотици срещу възможни възпаления. Ветеринарният ни екип има дългогодишен опит с всякакви тежки случаи и животното се възстанови бързо след операцията. Близо седмица на постоянно медицинско наблюдение беше необходима, за да се уверим, че всичко е наред. Надежда се съвзе и започна да се храни нормално. Върнахме я на попечителя ѝ с добри изгледи за здравословното ѝ състояние. 

Признателни сме на хората, които дариха надежда на Надежда! Благодарение на вас помагаме на стотици животни в беда...

Търсене