Дариосиновяване
Волиерата в клиниката в Банкя

Честита Нова година от екипа на клиниката на „Четири лапи“

За пореден път клиниката успя да помогне на хиляди бездомни животни

11.1.2021

През изпълнената с предизвикателства 2020 г. екипът на клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Банкя успя да помогне на хиляди пациенти. 

В клиниката бяха кастрирани почти 3500 бездомни животни, над 450 котки и кучета бяха ваксинирани, обезпаразитени и микрочипирани, борихме се за живота на почти 900 пациенти и излекувахме повечето от тях успешно. 

Щастливи сме, че намерихме за 65 животни постоянен дом, а за 85 животни – приемен дом с любящи хора. Организирахме раздаването на хиляда талона за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни котки в наши партньорски клиники.

куче Мама осиновена

Изхвърлена веднага, след като е родила, заедно със своите палета, Мама е една история с щастлив край. Намират я измършавяла от глад. Погрижихме се за Мама: обезпаразитихме я вътрешно и външно, кастрирахме я, ваксинирахме я. Направихме ѝ рентгенова снимка на раненото краче и предприехме нужната медикаментозна терапия.  Постепенно Мама заглади косъм и започна да идва на себе си. С помощта на приятели и съмишленици успяхме да намерим постоянен дом на Мама при едно прекрасно семейство, което ще се грижи за нея с цялата любов, която това всеотдайно и добро куче заслужава.    

Годината беше трудна, тъй като екипът ни трябваше да се бори и с последиците от пандемията, които повлияха на всички сфери от живота и ежедневието ни, но екипът ни остана обединен от нашата визия за свят, в който хората се отнасят с животните с уважение, съпричастност и разбиране. 

Нито едно от предизвикателствата не ни спря да продължим да кастрираме голям брой кучета и котки. Подобрихме и условията за живот и на животните, за които се грижим в клиниката - котките в "Котешката къща" и на кучетата, които са на лечение при нас. 

Купихме и обзаведохме голямо заграждение за котки на открито, за да могат нашите котки да се наслаждават на слънчевите лъчи и чистия въздух в Банкя. Също така беше купена нова кола за специализиран транспорт за животни, за да осигурим безопасен и комфортен транспорт за нашите пациенти.

Продължихме успешно работата по проекта в партньорство с община Перник, участвахме в образователни инициативи и мероприятия с деца и ученици, продължихме работа с представители на местната власт и неправителствените организации в различни населени места, с цел оказване на помощ и съдействие по множеството проблеми, свързани с контрола върху популацията на бездомните животни.

коте Ниеве

Хубавицата Ниеве е намерена пострадала в Банкя от екип на „Четири лапи“. Вероятно е блъсната от автомобил. Прегледът и рентгеновата снимка показват фрактура на тазов ляв крайник. След успешна операция котето се възстановява бързо и сега вече се чувства в перфектна форма. Обезпаразитено е вътрешно и външно, все още му е рано за кастрация, но бидейки в отлично здраве и дори още по-красиво от преди. Хубавицата Ниеве не се задържа дълго при нас. Чаровницата беше осиновена от младо българско семейство от София, което понастоящем живее във Виена (Австрия).

Успешно продължихме да организираме приемането и събирането на парични и предметни дарения от наши симпатизанти, в това число храни, лекарства, легълца, играчки и други за бездомните кучета и котки, лекувани в клиниката.

Всекидневно ни търсят хора от различни точки в страната със случаи, които често са извън силите на нашите възможности. 

В рамките на нашите ресурси помогнахме с експертиза и на място, когато това беше възможно и се радваме, че бяхме полезни. Междувременно не спряхме усилената, ежедневна работа по обслужването на десетки пациенти всеки ден в клиниката по график, който се пълнеше за месеци напред.

котарак Борис

През зимата, когато температурите паднат до нулата и надолу, оцеляването на бездомните котки се превръща в истинско предизвикателство. Малкият Борис е извадил късмет след като е под капака на автомобил. Намерили са го край пътното платно на оживен столичен булевард с премазано и откъснато предно краче. След ампутация и продължително лечение Борис успява да се възстанови и се превръща в един от любимите пациенти на ветеринарните лекари в клиниката, дори е избран за „герой“ в календара ни за 2020 година. Избрахме му двама млади осиновители, които знаят, че на котката душата не е в краката. Още при първата среща с новите си кандидат-осиновители той започна да мърка и сякаш забрави за вродената си свенливост. Довери им се напълно. А ние го изпратихме с влага по бузите, както се случва винаги, когато се разделяме с любим пациент, с когото сме свикнали.  

Бихме искали, от името на целия екип на клиниката да благодарим на всички онези хора, които оценяват работата ни, подкрепят усилията ни, осиновяват животни, приемат ги за отглеждане в приемен дом, водят бездомни животни за кастрация, лечение и обезпаразитяване, и на всички онези, които не забравиха думите: "Благодарим Ви за грижата!".

През настоящата 2021 година продължаваме работата си със същата всеотдайност и положителна нагласа, за да намалим страданието, да спасим възможно най-много животни в нужда и да ги защитим.

операция в клиниката в Банкя

Подкрепете работата ни

Нека заедно продължим да помагаме на бездомните животни през 2021г.

ДАРИ

Търсене