Дариосиновяване
Мечока Теди

Мечешки въпросник 1 - Мечките в България

Вижте въпроси и отговори за кафявата мечка и териториите, които обитава тя.

29.4.2021

Фолклорът, приказките, традициите и историята ни са изпълнени с различни образи на мечките. Като тръгнем от приказката за трите мечета и стигнем до добре познатата поговорка „Гладна мечка хоро не играе“. Кой не ги е чувал, нали?  

Но какво всъщност знаем за кафявите мечки, които живеят по родните места? Те са защитен от закона вид, вписан и в червената книга, защото популацията им е силно застрашена. А кафявата мечка е богатство -тя е и един от символите на страната ни от векове.  

Родните мечки може да изчезнат като вид до 10-15 години, а тогава децата ни ще научават за тях единствено от приказките.

България е една от малкото страни в ЕС, в които живеят кафяви мечки, въпреки малката ни  територия. Ако вземем Австрия за пример, тя е държава с много по-голяма площ от българската, но въпреки обширната територия, кафяви мечки там няма. Трябва да се гордеем с наличието им в страната ни и заедно да се стремим да ги пазим!

Мечокът Теди

Една от мисиите, зад които ЧЕТИРИ ЛАПИ застава е опазването на този вид в България. Създадохме една поредица от интересни въпросници, с които да ви помогнем да научите повече. В тази статия ще разгледаме пет въпроса за техните местообитания. Приятно четене:

От кога има мечки по българските земи?

От Пейстоцена,  тоест много много отдавна. Преди десетки хиляди години, много преди появата на първите хора на Балканите!

Къде се среща кафявата мечка в България?  

Обитава всички големи родни планини  (Рила, Пирин, Централни и западни Родопи, Централна Стара Планина, Витоша, Плана). Отделни индивиди се появяват понякога и в останалите планини, стигащи до Котленска на изток, Западна Стара Планина и пограничните райони с Македония и Сърбия. 

Защо обитава точно тези места? Какво пространство е необходимо на кафявата мечка, за да живее тя спокойно? 

Мечките не са особено претенциозен вид. Една кафява мечка би обитавала всяко място в природата, предоставящо храна, спокойствие и укритие. За съжаление, в момента само по-големите планини предлагат обширни територии, ненаселени от хора, където са на лице сравнително по-ниски нива на безпокойство.

Една кафява мечка се нуждае от минимум 50 кв. км. територия, която да обикаля необезпокоявана, в търсене на храна и места за размножаване. С развитие на дърводобива, туризма и селското стопанство, хората навлизаме все повече в местообитанията на мечките, правейки ги уязвим и незащитен вид.

Популацията на мечки в Европа е намаляла значително и мечки се срещат в България и в кои други страни?

Скандинавия, Балтийските държави (Литва, Латвия, Естония),  Полша, Чехия, Словакия, Испания, Италия, Франция, Австрия, Румъния, Всички страни от Бивша Югославия, Гърция Албания, Русия.

Къде по света се срещат кафяви мечки? 

Северна Америка, Европа и Азия, много отдавна е имало и в Северна Африка.  

Защо няма мечки в Австрия и Унгария, а в България има? 

 В Австрия до скоро имаше десетина останали мечки, но за съжаление проблема с бракониерството е сериозен и там последните години не са забелязвани. Унгария е твърде равна и населена страна, без условия за храна и укритие за един едър хищник.  

Какви са основните фактори, които влияят на популацията на кафявите мечки в България?  

Популацията на мечките в България намалява от години. Тя зависи от много и различни фактори:  фрагментация (разделение) и унищожаване на местообитанията, бракониерство, поставени отрови за други животни или специално за мечки, (обезлесяване - липса на смесени и широколистни гори, предоставящи разнообразни източници на храна, скривалища и безпокойство.    

Защо е важно да запазим и увеличим популацията на кафявата мечка в България? 

Мечката, като всеки друг вид има важна роля в цялостната екосистема. Това е най-едрият хищник по нашите земи (и в Европа) и има своята важна екологична роля – потиска прекомерното нарастване популациите на другите хищници, разпространява семената на диви горски растения. Освен това, когато се храни с месо, е предимно мършояд, (това намалява разпространението на болести сред дивите животни почиствайки терена от умрели).  

Мечокът Теди

Интересен факт, София е единствената Европейска столица, която се намира в непосредствена близост до територия, населявана от меча популация – както вече споменахме, кафяви мечки има и на Витоша. Едновременно с това, в столицата няма регистрирани случаи или свидетелства за набези на мечки.

Теди

Научете повече за кафявите мечки

Към статиите

Търсене