Дариосиновяване
Теди си играе във водата

Мечешки въпросник 3 - Хибернация

Въпроси и отговори за един от най-интересните процеси в живота на кафявите мечки - зимният сън

29.4.2021

Зимният сън на мечките, или така наречената хибернация е много интересен процес, за който сме чували още от малки, когато ни четат приказни, в които мечоците спят. Но дори когато пораснем, сякаш не знаем много подробности около истината за “зимния сън”.  

В природата, кафявите мечки спят обикновено от 3 до 6 месеца, най-често от късна есен до ранна пролет, като периодът може леко да варира, в зависимост от времето. Обитателите на Парка за танцуващи мечки Белица също спят зимен сън. Те се адаптират лесно към подходящите за вида им условия в парка и водят живот, подобен на този, който техните събратя живеят в природата.

Мечокът Веско в Белица

Колко време продължава зимният сън на една кафява мечка?

В зависимост от условията за живот, периода на хибернация (зимен сън) варира от началото на ноември до края на март. Освен от климатичните условия, за хибернацията имат значение също пола и възрастта на индивида. Майките лягат в края на октомври и раждат в бърлогите си през януари. По-млади индивиди, при мека зима и наличие на достъпна храна, може въобще да не лягат да спят.

Всяка мечка ли заспива зимен сън?

Малките мечета заспиват ли зимен сън? Не е задължително всички мечки да заспиват, много зависи колко е топла зимата и дали имат достъп до храна. Малките например се учат от майката на всичко, както и за зимния сън, прекарват първата си зима с нея.

Какво представлява зимният сън или хибернацията на кафявата мечка?

Животното намалява своята активност, с цел пестене на енергия, но може да не спира да е активно и при по-благоприятни дни излиза пред бърлогата и се разхожда да търси храна.

Бъдещите майки избират удобни бърлоги, а някои мъжкари просто лягат в корените на паднало дърво и чакат снега да ги затрупа. Влизането в бърлогата от човек е опасно, защото мечката е в състояние да се движи и е активна.

Какво се случва през това време с организма на мечките?

По време на хибернация (зимен сън), метаболизма на кафявата мечка е забавен и температурата на тялото е понижена. Кафявите мечки по този начин могат да спят до 6 месеца без да се хранят, да пият вода, да уринират или да се изхождат.

Какво прави мечката като се събуди от зимен сън?

Започва да търси богата на калории храна за да възстанови загубената маса.

Размножителен период и хибернация, каква е връзката между тях?

Размножителния сезон е през април/май, но ембриона не се развива в утробата на майката, когато женската мечка се подготвя за зимен сън, ако е в добра кондиция ембриона се захваща за стената на матката и започва да се развива. Малките се раждат голи и слепи с телесно тегло около 400 г. В бърлогата през януари, докато майката спи зимен сън.

Веско в Белица

Мирише ли ви на пролет? Дърветата са нацъфтели, птичките пеят, а мечоците се събуждат от своя зимен сън. През пролетта вече всички мечки са будни след своята хибернация. Това обаче далеч не означава, че са много активни, напротив, често сякаш все още унесени и сънени, движенията им са много бавни и понякога дори - комични.  

Изключително интересни са за наблюдение обитателите на Парк за танцуващи мечки Белица, когато излизат от бърлогите си, хапват набързо и пак се връщат да си подремнат. През този пролетен период е много важно мечките да получават разнообразна храна, богата на витамини и хранителни вещества, за да бъдат жизнени. Диетата им в Парка включва много пресни плодове, ябълки, моркови, марули, ядки и риба. Повече подробности за диетата на кафявите мечки в природата ще разберете от следващия ни въпросник.

Мечока Теди

Научете повече за мечките

Интересно ли Ви е да разберете отговорите на най-често задаваните въпроси за кафяви мечки?

Към статиите

Търсене