Дариосиновяване
Bear Tedi about to be rescued

Мечокът Теди - Спасяване по време на пандемия

Паркът за танцуващи мечки край Белица си има нов обитател.

6.11.2020

Щастливи сме да ви съобщим, че дългото очакване и усилията ни да помогнем на мечока Теди пожънаха успех. Спасен буквално часове преди границата ни с Гърция да бъде затворена, той успя да отпътува от Северна Македония за своя нов дом в Белица. 

Теди, като всички други обитатели на Парка, има нелека съдба. Мечокът е бил подложен на истинско страдание.Около три годишен, той е прекарал досегашния си живот в мизерна тясна клетка, сред бетон и ръждясали железа, даден на зоопарка в Щип от собственик, който не е можел да го гледа повече.  

„Успяхме да преминем през Гърция буквално часове преди в страната да бъде въведена национална блокада заради коронавируса. 

Поехме голям риск с организирането на транспорта, но си заслужаваше да опитаме, защото в противен случай Теди щеше да прекара цялата зима в тясната клетка на зоопарка в Щип.“

разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки. 

Единственият начин мечето да се превози от Северна Македония до България бе през Гърция, тъй като на нашата граница няма одобрен пункт за внос на животни от Северна Македония в ЕС. Предвид налагането на пълен локдаун в Гърция от събота до края на месеца имаше опасност и този път да се отложи спасяването, но колегите решиха да рискуват и да спестят мъчителния живот на Теди в тясната зоопаркова клетка.

След престой от няколко часа на границата между Северна Македония и Гърция, в очакване транзитния превоз да бъде разрешен и истински изпитание, както за екипът ни, така и за мечето, пътуването все пак бе успешно. Сега Теди ще бъде най-новият обитател на  Парка DANCING BEARS PARK Belitsa, който ЧЕТИРИ ЛАПИ управлява съвместно с Fondation Brigitte Bardot. 

В мечешкото убежище край Белица вече всичко е подготвено за новия обитател – през първите няколко дни той ще бъде изолиран в самостоятелна изкуствена бърлога, за да може да привикне към новата среда, а след това постепенно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се очаква Теди да живее в самостоятелен сектор, а след това в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някой от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки.

Можете да подкрепите спасяването на Теди чрез някой от останалите методи за дарение, посочени на сайта ни. Благодарим ви!

Bear Tedi

подкрепете спасяването на теди! 

Нека заедно му осигурим живот в среда най-близка до естествената

ДАРИ ДНЕС

Търсене