Дариосиновяване
little bear in Bulgaria

Трите мечета станаха сензация в България

Три малки мечета бяха спасени в Родопите и настанени временно в ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в Белица

16.6.2021

В рамките на десет дни от 4 юни екипи на РИОСВ-Смолян локализираха спасиха в Родопите и транспортираха до ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в Белица три малки мечета, едно женско и  две мъжки.

Първа, в убежището което се управлява съвместно от ЧЕТИРИ ЛАПИ и Фондация Бриджит Бардо, идва четиримесечната Хуба, която вече се чувства добре, храни се и опознава новата обстановка.

В петък около Чепеларе е получен сигнал за второ самотно мече, което е заловено без упойка от експерти на МОСВ и изпратено в ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в с. Белица. Непосредствено след този случай, вчера, рано сутринта на място, близо до същата локация, е намерено трето, силно стресирано и уплашено мече. Сега и то вече е настанено на сигурно място в убежището, където за трите мечета се полагат максимално добри грижи. Те се хранят основно с адаптирано мляко и внимателно се захранват с плодове и яйца. 

МОСВ и Четири лапи си сътрудничат мечетата трябва отново да получат шанс за живот сред дивата природа. С общи действия и ресурси се работи в най-кратък срок мечетата да се преместят в центъра за рехабилитация на кафява мечка ARCTUROS в Гърция. Там те ще преминат през период на рехабилитация, през който да се възстановят и да станат физически силни – готови за естествената им среда.

Експертите са категорични, че ако мечките бъдат успешно възстановени, с минимум човешки контакт, те имат добри шансове да оцелеят сами в дивата природа след завръщането си в България.

Екипът на  ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в Белица и ЧЕТИРИ ЛАПИ заедно с МОСВ търсят най-доброто решение, помагат на мечетата да оцелеят и планират следващите стъпки по рехабилитацията им.

Напомняме, че мечките са защитен вид в България, отстрелът им е забранен, случаите на бракониерство на мечки подлежат на сериозни наказания. 

Стискайте палци за малките мечета, а ние – ще ви държим информирани!

подкрепете дейността ни

бъдете съпричастни към спасяването на мечетата! Можете да участвате с дарение

дари сега

Търсене