Дариосиновяване
куче Рафи

Историята на Рафи

Петдесет и осем килограмовото куче Рафи, порода турски кангал, е един от най-емблематичните ни пациенти.

9.4.2021

Историята на Рафи може да бъде припозната като историята на хиляди други кучета, развъждани по престъпен начин и след това изоставяни на произвола на съдбата. Това е един от най-тежките случаи на пострадало бездомно животно, с които екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ се е сблъсквал в желанието си да спаси живот. Но за наше щастие е и една от най-щастливите ни успешни истории.

През първата година от живота си Рафи е видял само болка. Той е порода Турски Кангал - рядкосрещано, грациозно и внушително по размер куче, което представлява особен интерес за незаконните развъдчици. Закупен от съмнителен, нелицензиран развъдник, съвсем скоро той проявява признаци на генетично заболяване, вследствие на което получава изкривявания на костите и изменение на задните крайници, причиняващо неописуемо страдание на животното.

Не след дълго, Рафи се озовава изоставен от “собственика си” на близко сметище, където обезводнен, отслабнал и полужив бива намерен от състрадателни хора.Единственият шанс за неговото оцеляване се оказва скъпа и уникална за България серия от операции, само първата от които струва над 2000лв. Така нежният гигант се озовава под опеката на ЧЕТИРИ ЛАПИ, а историята му трогва хиляди и непосилната на пръв поглед сума за операциите и продължителното му лечение след тях успява да бъде събрана за броени дни.

куче Рафи в ЦВК

Екипът на Централна Ветеринарна Клиника в София и д-р Златинов успяват да направят уникална за България частична протеза на колянната става на десния заден крак на кучето - става, почти напълно унищожена от изкривената походка. След период на възстановяване от няколко седмици Рафи е подложен на същата операция и на левия крак.  

Редица интервенции последват, а лечението му продължава с месеци, но Рафи показа своя дух на боец и се възстанови добре след поставянето на имплантите. Истинско изпитание за жизнерадостната му натура бе предписанието на лекарите за временно свеждане до минимум на разходките му за предпазване от претоварване на ставите.

Великанът, любимец на всички в екипа ни, Рафи му беше даден шанс за нов живот, благодарение на вас - хората, които не останахте безучастни към съдбата му и дариха за неговото лечение. След успешните операции, предстоеше търсенето на дом.

Осиновяването на Рафи

"Нежният великан", както сме свикнали да го наричаме, заради дружелюбното му отношение към хората и, най-вече, към малките деца, дойде при нас, след като беше спасен от незаконен развъдник.  

Поради вроден генетичен дефект, кучето едва ползваше задните си два крайника и почти не можеше да ходи. Последваха множество операции, присаждане на импланти, консултации със специалисти, контролни прегледи, медикаментозни лечения и специални диети, докато Рафи не се подобри значително. Осиновяването му, обаче, се оказа нелека задача.

куче Рафи

Разбира се, не липсват кандидати, които искат да вземат такова голямо и респектиращо куче, но при Рафи, освен специалните грижи и диети, от които се нуждае, има и още една допълнителна особеност: той трябва да прекарва по-голяма част от времето на топло и на закрито, тъй като всяка промяна в климата (влажността на въздуха, температурата и др.) предизвиква рязка болка в ставите и му причинява постоянен дискомфорт. Оказа се трудно да намерим подходящ стопанин, който едновременно да е склонен да полага необходимите специални грижи за Рафи, както и да осигури достатъчно голям дом за нашия нежен великан. 

За щастие, търсенето най-накрая се увенча с успех! Преди да пристъпи към осиновяване, симпатичното семейство, което се влюби в него още от пръв поглед, го взе на изпитателен срок, за да се убедим, че ще може да се справи. 

За всеобща радост Рафи се адаптира много лесно и бързо към новия си дом, както и към търпеливите си и любящи стопани. Един месец по-късно той вече е официално осиновен!  

Ще продължим да следим състоянието му и сме сигурни, че в голямото му сърце има място за много любов и благодарност към добрите хора, които му дадоха шанс да бъде обичан, свой и задомен.   

куче Рафи

подкрепете работата ни

За да даваме надежда на повече спасени животни

ДАРИ

Търсене