Дариосиновяване

Среща на Европейско ниво по темата за зоопарковете 

Европейската комисия, националните власти, зоологическите градини и неправителствени организации обсъдиха как да прилагат по-добре Директивата за зоологическите градини. 

17.2.2021

Миналата седмица държавите-членки на ЕС и заинтересовани страни от цяла Европа се срещнаха, за да обсъдят как да прилагат по-добре Директивата за зоологическите градини. Европейската комисия, националните власти, зоологическите градини и неправителствени организации обсъдиха ролята, която зоологическите градини играят в опазването на застрашените видове и необходимите действия, когато условията не отговарят на задължителния минимум. 

Морган льо Дрео от ЧЕТИРИ ЛАПИ представи примери за преместване на животни от заграждения, които не отговарят на стандартите. Сред представените случаи бяха и част от спасителните ни операции в България - спасяването на Бойка и Станди от Зоопарк Липник близо до Русе и преместването на мечките от затворения преди няколко години Зоопарк Пловдив в Dancing Bears Park Belitsa, който се управлява в сътрудничество с Fondation Brigitte Bardot.  

Друг пример е успешната реконструкция на първия лицензиран зоопарк у нас – зоопаркът в гр. Добрич, който осигури място за отглеждане на мечки от Зоопарк Плевен, когато мечките трябваше да бъдат преместени, отново с помощта на ЧЕТИРИ ЛАПИ.   
 

Според Европейската директива, ако някой зоопарк не спазва законодателството за зоопарковете и не успее да подобри условията в рамките на определен срок, той следва да спре да отглежда животните, за които не може да се грижи. В тези случаи трябва животните да се преместят в зоологически градини или спасителни центрове, осигуряващи необходимите условия.  

Спасяването на животните обаче не е лесно и може да бъде много предизвикателно. За трансфер на диви животни от едно място на друго е необходима сложна логистика, време и средства. Затова преместването на животни не може да бъде единственото трайно решение на проблема - необходими са и промени в условията на отглеждане в зоопарковете, които не отговарят на изискванията. 

ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ДНЕС

Присъединете се към нас и подпишете петицията за по-добри условия за животните в българските зоопаркове
#CloseCruelCages

подпиши

Търсене